Вже з початку осені ціни на соняшникову олію можуть змінитися. Тому експерти не радять запасатися нею про запас.

Про це заявила аналітик Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Світлана Литвин, передає "УНІАН".

Вже восени в Україні закінчиться збирання врожаю насіння і почнеться їх переробка. Ціни на олію залежатимуть від обсягів та якості врожаю соняшнику. А так як погодні умови дають привід сподіватися на хороший урожай ціна на соняшникову олію може знизитися.

Супермаркет, фото: скріншот з відео
Супермаркет, фото: скріншот з відео

Крім того, на світовому ринку останнім часом спостерігається зниження цін на рослинні олії через слабший імпортний попит. А так як Україна є одним з найбільших світових експортерів соняшникової олії, рівень світових цін значно впливає на формування цін всередині країни.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Все це дає підстави сподіватися як мінімум на стабілізацію цін для українських споживачів, а то і їх зниження в районі 5-10%. Тому не варто робити запаси", - підкреслила Литвин.

Супермаркет, скріншот: YouTube
Супермаркет, скріншот: YouTube

Варто нагадати, що ціни на соняшникову олію і цукор в Україні за рік зросли майже вдвічі. За даними Держстату, в червні цього року соняшникова олія коштувала на 80% дорожче, ніж у червні 2020 року.

Нагадаємо, раніше сезон черешні відкритий: де ягоду можна купити найдешевше - від 59 до 500 грн.

Як повідомляє портал Знай.ua рахунки за комуналку зросли на 35%, подорожчали гречка, м'ясо, картопля, буряк та інші продукти.

Також Знай.ua писав, що картопля, кабачки та огірки: які овочі на українському ринку коштують дорожче, ніж у Польщі.