Махінації з кредитними картками, шахрайство з виплатою авансу чи передоплата, шахрайство в інтернеті - це все різновиди фінансового шахрайства. . Щоб не потрапити на гачок шахраїв потрібно знати кілька простих правил.
Про те, як не попастися на махінації шахраїв розповіли на youtube-каналі "Безоплатна правова допомога".
Стаття 190 Кримінального Кодексу України визначає шахрайство, як заволодіння чужим майном чи правом на це майно шляхом обману чи зловживання довірою.

ПриватБанк, фото: Знай.ua
ПриватБанк, фото: Знай.ua

Видів шахрайства з кредитними картками існує безліч. Перш за все сюди можна віднести викрадення картки. Викрадаючи вашу картку шахрай може вже мати інформацію про ваш пін-код за рахунок того, що вже спостерігав за вами або ж отримує його шляхом механічного підбору. Тому обираючи пін-код для своєї картки уникайте простих комбінацій, таких як чотири одиниці, або 1234.
При цьому не потрібно нікому сторонньому повідомляти пін-код своєї картки також не варто записувати його безпосередньо на картці чи на папірці, який ви носитимете з карткою.
Також ефективним є прикривання рукою банкомату чи терміналу, коли ви розплачуєтеся в магазині за покупки.
Також шахраї можуть надсилати повідомлення або ж телефонувати з вимогою надати конфіденційну інформацію, а саме номер картки чи її пін-код. У такому разі шахраї можуть представлятися представниками банку, щоб отримати інформацію.

Приватбанк, фото: Знай.uа
Приватбанк, фото: Знай.uа

Пам'ятайте, що коли повідомлення надходять від банку, то вони мають чітко визначеного відправника. Тому, якщо повідомлення прийшло від ПриватБанку, то у відправниках буде вказаний саме ПриватБанк, а не інший невідомий номер.
Повідомлення шахраїв зазвичай не містять конкретних формулювань, а лише розпливчасті судження, аби вплинути на ваш емоційний стан. Щоб не потрапити на гачок шахраїв пам'ятайте, що пін-код це конфіденційна інформація, яку не варто нікому розголошувати.
Також можна зв'язатися з банком чи фінансовою установою та з'ясувати чи направлялося відповідне повідомлення. Якщо ви повідомили свій пін-код шахраям варто звернутися до представників банку та заблокувати картку.

Нагадаємо, на українку взяли кредит в "МоноБанку" після крадіжки телефону, співробітники тільки поспівчували. Шахрай скористався додатком

Як повідомляв портал "Знай.ua", шахраї перевипустили сім-карту українця і оформили на нього кредит: "Купа людей постраждала". Чоловік залишився без грошей і отримав кредит

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Також "Знай.ua" писав, 500 гривень, м'ясо та здача: у Харкові аферистки обманули продавця за одну хвилину. Аферистки працюють у парі