Генетик-репродуктолог розповіла, як майбутнім батькам підготуватися до народження дитини і як постаратися уникнути генетичних патологій.

Про це Наталія Владикіна розповіла в YouTube-програмі "Ходять чутки" з Раміною Есхакзай.

Для початку майбутнім батькам потрібно здати генетичні тести в період підготовки вагітності, щоб виявити можливі патології плода.

"Зараз з'явилися дуже хороші тести, дуже інформативні. І вже досить не божевільних коштують грошей, які дозволяють діагностувати 100 і більше найпоширеніших генетичних захворювань. Для чого це треба: більшість захворювань генетичних, вони через покоління, одне й інше покоління можуть бути прихованими. Тобто, вони будуть в якості носія. Кожен з нас носій 5-7 з цієї 100-ки спадкових захворювань. Питання: нам не зустріти партнера з носієм такого ж захворювання, тому що тоді у наших дітей з'являються шанси народитися з певною патологією",- розповідає медик.

Наталія Владикіна, скріншот
Наталія Владикіна, скріншот

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Зараз парам, які планують зачати дитину роблять тести, щоб виключити зустріч цих двох носіїв. А якщо такі люди зустрілися, то допомогти їм народити здорову дитину.

Коли дівчина приходить на прийом до генетика-репродуктолога, вона повинна надати інформацію про кількість завмерлих вагітностей, абортів, викиднів і чи були якісь патології у близьких родичок.

"Це частина моєї консультації. Тому, що з цього аналізу у мене вже складається картинка, хто з найближчих родичів може бути задіяний в тій чи іншій проблемі, кому треба провести додаткове дослідження", - пояснює Наталія Владикіна.

Також медик назвала і причини вагітності, що завмерла: "Найбільш частою причиною є хромосомні перебудови. І, відповідно, завмерла вагітність в даному випадку не є патологією, а є - нормою".

Наталія Владикіна, скріншот
Наталія Владикіна, скріншот

Як зазначила Владикіна, зараз більшість пацієнтів спільно з Інтернетом гудуть: "Я втратила дитинку!", але якби не проходив механізм переривання вагітності з генетичною патологією, то була дійсно страшна картина, тому що всі ці патології ми б побачили в пологовому будинку.

"У нас є генетичний механізм, або не дати імплантуватися ембріону в генної патологією, або ця вагітність переривається. А ось якщо вона не переривається, якщо ми потім діагностуємо під час вагітності генну патологію - ось це проблема жіночого організму", - сказала лікар.