Вчені пояснили, чи могли відносини з сучасними людьми стати причиною вимирання неандертальців. Адже на думку декого з них, схрещування могло призвести до порушення крові у їхніх немовлят, а це своєю чергою - до вимирання.

Ці порушення, за словами вчених, здатні викликати потенційно смертельну анемію, тобто це знизило б "репродуктивний успіх", обмеживши кількість потомства неандертальців. Про це пише "DailyMail".

Вчені проаналізували групи крові трьох неандертальців і виявили, що вони особливо сприйнятливі до "гемолітичної хвороби плоду та новонародженого" (HDFN), оскільки вони мають певний набір генетичних варіантів. Цей стан сьогодні є рідкісним і вражає приблизно три з кожних 100 000 вагітностей.

неандертальці
неандертальці

"Той факт, що ці форми генів були виявлені в особин, розділених 4000 км і 50 000 років, свідчить про те, що ця генетична особливість - ризик анемічного плоду - була б досить поширеною серед неандертальців", - сказав Стефан Мазьєрес, керівник автор статті з університету Екс-Марсель.

Популярні новини зараз
"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

Попри це вчені зауважують, що HDFN міг виникнути й коли неандертальці мали статеві стосунки один з одним. Експерти стверджують, що ризик був "більш вираженим" при спарюванні з нашими предками, а також денисовцями, іншим вимерлим видом людини.

неандертальці
неандертальці

"Ці елементи могли сприяти ослабленню нащадків аж до їх загибелі, особливо в поєднанні з конкуренцією з Homo sapiens за ту саму екологічну нішу", - сказали дослідники.

Це відкриття могло б дати додаткові підказки стосовно того, що спричинило вимирання неандертальців близько 40 000 років тому. Оскільки зараз існує багато теорій щодо цього.

Експерти також припустили, що ранні люди могли переносити з собою тропічні хвороби з Африки. Водночас переважає теорія, що Homo sapiens знищив цей вид через конкуренцію за їжу та середовище існування.

неандертальці
неандертальці

Нагадаємо, вчені відтворили стародавній вигляд європейця: навіщо стародавні люди "робили це" з неандертальцями. Майже 45 тисяч років тому ці два види регулярно "схрещувалися"

Як повідомляв портал "Знай.ua", знайдений більше 80-ти років тому череп, може належати невідомому виду людини: "Щось зовсім інше". За розміром череп набагато більше, ніж у Homo sapiens

Також "Знай.ua" писав, вчені знайшли ДНК неандертальців в геномі сучасних африканців. Геном африканців виявився ближчим до неандертальців, ніж вважалося раніше