Вчені в Китаї дослідили стародавній череп, який може належати раніше невідомому виду людини. Він був знайдений 88 років тому, але досліджувати його почали недавно.
Про це розповіли в журналі The Innovation.
Так, на думку вчених, цей череп може належати найближчому еволюційному родичу серед відомих видів стародавньої людини (неандертальців і Homo erectus).

Череп назвали Homo longi від китайського long-дракон. Цей вид населяв Східну Азію як мінімум 146 тис років тому.

джерело: KAI GENG
джерело: KAI GENG

"Це одна з найважливіших скам'янілостей, виявлених за останній мільйон років", - розповів один з дослідників і провідний британський експерт з еволюції людини Кріс Стрінгер.

За його словами, володар цього черепа належав до окремого виду, який ще не став Homo sapiens (нашим видом), але належав до окремої гілки, яка розвивалася сотні тисяч років і потім вимерла.

На думку вчених, ця знахідка може істотно вплинути на історію еволюції людини. Аналіз показує, що Homo longi більш тісно пов'язаний з Homo sapiens, ніж з неандертальцями.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

джерело: KAI GENG
джерело: KAI GENG

Примітно, знайдений в Харбіні череп є найбільшим серед коли-небудь знайдених. У ньому достатньо місця для мозку, розмір якого аналогічний мозку сучасних людей.

Череп дуже добре зберігся і має великі і майже квадратні очниці, товсті надбрівні дуги, широкий рот і величезні зуби.

Дослідники вважають, що цей череп міг належати чоловікові міцної статури.

До речі, череп виявив будівельник моста через річку Сунгарі в Харбіні на північному сході Китаю в 1933 році. У ті роки місто перебувало під японською окупацією. Робітник підозрюючи, що знайшов культурну цінність, а тому таємно вивіз його додому, щоб не допустити потрапляння в руки окупантів. Він сховав його на дні колодязя, де череп зберігався протягом 80 років. Чоловік розповів своїй родині про череп перед смертю, після цього він потрапив до рук вчених.

Зараз останні сперечаються, до якого виду відноситься цей череп - до Homo sapiens, неандертальцям, так званим денисівським людям або це "щось зовсім інше".

джерело: KAI GENG
джерело: KAI GENG

Нагадаємо, раніше Археологи розкрили таємницю української "Зони 51": кам'яні плити та поховання

Як повідомляє портал «Знай.иа» Археологи натрапили на 3000-річний загублений "Золоте місто": "все залишилося на своїх місцях"

Також «Знай.иа " писав, що Серед Колиски гігантських хмарочосів археологи натрапили на сліди "найдавніших": у цих артефактах сотні загадок