До компанії Netflix позиваються через неправдиві данні, показані у популярному серіалі "Ферзевий гамбіт". Про це повідомляє ВВС.

Позивачем стала легендарна грузинська шахістка Нона Гапріндашвілі, якій зараз 80 років. Вона п’ять разів ставала чемпіонкою світу і впевнена, що творці серіалу не мали права спотворювати реальні історичні факти на догоду сюжету вигаданої історії.

Шахи, скріншот: YouTUbe
Шахи, скріншот: YouTUbe

Зокрема, у фінальному епізоді серіалу, в розмові про головну героїню Бет Гармон, згадують Нону Гапріндашвілі.

"Єдине, що незвично в ній, - її стать, але навіть це не унікально для Росії. Є Нона Гапріндашвілі, але вона чемпіон світу серед жінок і ніколи не грала з чоловіками", - йдеться в цитаті.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Насправді ж, стверджує позивачка, це твердження є "свідомо неправдивим, сексистським і таким, що принижує гідність".

Скрін, відео YouTube "Ферзевий гамбіт"
Скрін, відео YouTube "Ферзевий гамбіт"

"Netflix безсоромно і навмисне збрехав про заслуги Гапріндашвілі, і зробив це з дешевою і цинічною метою "посилити драматичний ефект", показавши, що його вигадана героїня зуміла зробити те, що жодна інша жінка, включно з Гапріндашвілі, не робила", - вказують у тексті позову, який подали до суду Лос-Анджелеса.

У серіалі цей епізод нібито мав місце у 1968 році, і Гапріндашвілі на той час вже стигла провести матчі приблизно з шістьма десятками чоловіків-шахістів. Серед них десятеро були гросмейстерами.

Фото: ВВС Нона Гапріндашвілі
Фото: ВВС Нона Гапріндашвілі

За свої переживання жінка вимагає від компанії публічних вибачень, виправлення хибних даних та п’ять мільйонів доларів я якості компенсації.

У Netflix впевнені, що претензії шахістки "необґрунтовані". Там відповіли, що дуже поважають жінку та її досягнення в шаховій кар'єрі, але захищатимуть свої права у суді.

Нагадаємо, зірка серіалу "Паперовий будинок" Урсула Корберо зробила визнання колезі: "Побачимося в пеклі, мій дорогий"

Як повідомляв "Знай.ua", фанати "Паперового будинку" оплакують Токіо, що опинилася на даху з купою гранат: "Сумуємо за тобою"

Знай.ua писав, пасхалки в Cyberpunk 2077: вулиця творця, відсилання до генія Кодзіме і готель з "Біжить по лезу"