Для всіх любителів тематики "глибокого" і "близького" космосу з'явилися дуже цікаві новини. Так, міжнародна група вчених за допомогою масивів телескопів ALMA і VLA, зловили явище, яке раніше передбачалося тільки теоретично – проліт однієї зірки через систему іншої.

В ході вторгнення "порушник" викликав обурення в протопланетному диску "жертви" і вирвав з нього частину пилу і газу, створивши протяжний хвіст.

Про це стало відомо завдяки результатам спостережень і висновкам вчених, які було представлено в журналі Nature Astronomy.

Вторгнення однієї зірки в систему іншої, скріншот: Nature Astronomy
Вторгнення однієї зірки в систему іншої, скріншот: Nature Astronomy

"Спостережні докази подій прольоту отримати практично неможливо, тому що вони відбуваються швидко і їх важко зловити в дії. Те, що ми зробили, еквівалентно фіксації блискавки, що вдаряє по дереву. Це відкриття показує, що близькі зустрічі молодих зірок, ще оповитих дисками, дійсно трапляються в реальному житті, і це не просто теоретичні ситуації, що спостерігаються в комп'ютерному моделюванні", – розповідає Рубінг Донг, провідний автор дослідження з Університету Вікторії (Канада).

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Подвійна зірка Z Великого Пса, що зазнала "нападу", розташовується на відстані приблизно 3750 світлових років Від Землі. Її вік оцінюється всього в 300 тисяч років. Аналогічні збурення, помічені в її протопланетному диску, спостерігалися і раніше, проте вони, ймовірно, були викликані самими компонентами розвивається системи, а не іншими зірками.

"Коли відбувається вторгнення зірки в систему іншої, це викликає зміни в морфології диска: спіралі, викривлення, тіні та інше. Їх можна розглядати як сигнатуру прольоту. В даному випадку, уважно вивчивши навколишній Z Великого Пса диск, ми виявили наявність декількох з них, тому можемо з великою часткою ймовірності говорити про втручання ззовні", – пояснив Ніколас Куельо, співавтор дослідження з Університету Гренобль-Альпи (Франція).

Космос, скриншот youtube SMART [Научпоп] DeeaFilm
Космос, скриншот youtube SMART [Научпоп] DeeaFilm

Зафіксована подія змусила астрономів задуматися про те, як ця взаємодія може позначитися на майбутньому подвійної зірки Z Великого Пса і формуванні планет в її системі.

"Тепер ми знаємо, що події прольоту дійсно відбуваються і мають серйозний вплив на навколозоряні диски, які є колискою планет. Вони не тільки створюють газові потоки, але і, ймовірно, впливають на самі зірки. Це може призвести до таких наслідків, як спалахи акреції, що, в свою чергу, позначиться на розвиток всієї зоряної системи", – уклав Рубінг Донг.

Раніше повідомляли, Ілон Макс, посунься? Україна і Канада побудують космодром: що відомо про спільний проєкт.

Як повідомляв Знай.uа, "Вони дійсно тут": світові вчені приголомшили своєю заявою про інопланетян.

Знай.uа писав, вчені зловили "дзвінок" з космосу, залишилося зрозуміти послання - "Це почалося!".