Королеву Єлизавету II колись сильно критикували за затримку з реакцією на стихійне лихо, що забрало життя 116 дітей, і інсайдери королівської сім'ї кажуть, що це залишається найбільшим жалем за її 70-річне правління.

Відповідну публікацію розмістили на порталі «Daily Star»

21 жовтня 1966 року учні та вчителі початкової школи Пантглас в Аберфані, невеликому селі в Уельсі, трагічно загинули в горах гірських відходів, що обрушилися на будівлю.

В результаті стихійного лиха загинули 116 дітей і 28 дорослих.

Королівські інсайдери завжди припускали, що її реакція на Аберфан в дні після катастрофи є її найбільшим жалем.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Єлизавета II
Єлизавета II

Незважаючи на те, що королева знала про жах, що стався в маленькому валлійському селі, королева чекала цілих вісім днів, перш ніж відвідати вбиту горем громаду.

Повідомляється, що це затримка, про яку вона відразу ж пошкодувала.

Замість того, щоб бути присутнім на поїздці незважаючи на те, що багато близьких співробітників говорили їй, що вона повинна це зробити, вона відправила свого чоловіка принца Філіпа і зятя лорда Сноудона.

Трагедія
Трагедія

Сер Вільям Хезелтін, який служив у той час у Королівській прес-службі, говорив у документальному фільмі "Єлизавета: наша королева": "Я думаю, що Аберфан дуже сильно вплинув на королеву, коли вона приїхала туди. Це був один з небагатьох випадків, коли вона лила сльози на публіці. Думаю, заднім числом вона відчула, що могла піти туди трохи раніше. Це був свого роду урок для нас, що потрібно проявляти співчуття і бути на місці, чого, я думаю, від неї і жадали люди".

Зрештою королева відвідала Аберфан через вісім днів після катастрофи, і, хоча вона дуже розкаялася у своїй первісній реакції, її присутність була тепло зустрінута валлійським співтовариством.

Єлизавета II
Єлизавета II

"Якщо королева шкодує, що не приїхала сюди відразу, я думаю, що це недоречно", — сказав Ехо Південного Уельсу в 2002 році Джефф Едвардс, який пережив трагедію після того, як потрапив у пастку в школі, коли йому було вісім років ."Коли вона прибула, вона була явно засмучена, і жителі Аберфана оцінили її присутність тут ... вона прийшла, коли змогла, і ніхто не став би засуджувати її за те, що вона не прийшла раніше, тим більше що все було в такому безладді".

Нагадаємо, що у мережі показали архівні знімки принцеси Діани.