У ніч з 27 на 28 березня відбулася церемонія нагородження Оскар-2022. Ми вирішили розібратися чому фільм "CODA: дитина глухих батьків" визнали найкращим, щоб ви могли для себе вирішити чи гідна ця робота Вашої уваги.

CODA: дитина глухих батьків, itc.ua
CODA: дитина глухих батьків, itc.ua

Фільм маловідомого режисера Шана Хейдера охрестили темною конячкою, і те, що він став переможцем відразу в трьох номінаціях виявилося сюрпризом для багатьох
Існує думка, що "Оскар" не особливо вшановує картини, що минули прокат, як у випадку з Netflix, тому примітно, що хоча прем'єра відбулася на стрімінговому сервісі Apple TV+, тим не менш, її удостоїли не тільки номінації, але і перемоги.

CODA: дитина глухих батьків, itc.ua
CODA: дитина глухих батьків, itc.ua

Так в чому ж секрет успіху фільму? Режисерові вдалося майстерно зобразити далеко не банальну історію про складне життя підлітка. Картина вийшла дуже динамічною і живою незважаючи на те, що особливих трагедій не відбувається. Тут кожен може знайти щось про себе або для себе, при цьому режисер не нав'язує якісь цінності і не вдається до зайвого моралізаторства.

Популярні новини зараз
Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

За сюжетом, головна героїня Рубі Россі (Емілія Джонс) єдиний чує член сімейства — її брат і батьки з народження глухонімі. Примітно, що для ролей дійсно були взяті глухонімі актори. Марлі Метлін, оскароносна актриса зіграла мати Рубі, як тільки отримала роль, стала наполягати на тому, щоб її дружина у фільмі грав теж глухонімий актор. Жінка журилася, що їй десятки разів доводилося бачити, коли чують актори приміряють на себе образи глухих, в той час як навколо багато дійсно хороших глухонімих акторів. З її подачі до ролі залучили Троя Коцура, давнього члена Національного театру глухих. І позавчора він отримав золоту статуетку за кращу чоловічу роль другого плану.

З подібними вступними перед переглядом очікуєш, що зараз тобі будуть показувати про те, наскільки важко живеться людям з такими особливостями. Однак фішка фільму якраз - таки в тому, що всі члени сімейства люблять один одного і абсолютно щасливі. Так, вони волею-неволею стикаються з певними труднощами і потрапляють в безглузді ситуації, проте вони викликають добру посмішку, а не сльози співчуття. Головним героям не потрібна поблажливість світу або жалість оточуючих, вони не люди з відхиленнями, вони люди з іншим поглядом на життя

У той час, як ми з вами вже ситі по горло історіями про те, як підлітки шукають своє призначення, цей сюжет цікавий ще й тим, що головна героїня Рубі змушена шукати себе шукати не тільки в світі (соціумі), але і вдома. Вона всюди відчуває себе чужою. З одного боку вона піддається булінгу з боку своїх однолітків, адже дівчина росте в сім'ї рибалок, часто допомагає своїм рідним, і через це від неї буває пахне рибою. З іншого боку дівчина не відчуває себе коханою в рідній родині, їй навіть здається, що вона потрібна своїм родичам не як дочка, а як працівник або перекладач. В одній зі сцен брат навіть нарікав на те, що після народження сестри життя стало тільки гірше.

Ми не хочемо вам спойлерити, тому тільки поділимося своїми враженнями про фінал. Хейдер до останнього вирішила уникати банальностей і типового для подібних фільмів моралізаторства, тому вас чекає життєвий, в якійсь мірі логічний, і тим самим приємний фінал картини, і який змусить вас в майбутньому обов'язково переглянути "дитина глухих батьків".

Особливості головних героїв і їх акторська майстерність дозволило істинно "прожити" цю картину разом з акторами, які, як ми з вами розуміємо, грають тільки наполовину, і по факту, розповідають як насправді їм живеться в світі. Тому за всім, що відбувається на екрані неймовірно цікаво спостерігати і можна сміливо сказати, що "Дитина глухих батьків" справедливо отримав Оскар за кращий адаптований сценарій.

Знай.ua писав, що Міла Куніс в обтягуючій сукні засліпила планету на церемонії "Оскар-2022": не забула про рідну Україну

Також вам буде цікаво, Оскар-2022: найкращий фільм року та повний перелік переможців кінопремії

Знай.ua повідомляв про те, як знаменитості вшанували пам'ять жертв російської агресії в Україні