Війна змінила наше ставлення до багатьох обставин і ситуацій. Ми почали більше цінувати своє життя, по-іншому ставимося до близьких, особливо до дітей. Але іноді деякі батьки поводяться на шкоду собі та дитині. Наприклад, хтось із нас дозволяє малечі годинами сидіти в гаджетах, вирішивши: «А що як завтра не буде часу?» Інші купують у великій кількості солодощі: «Невідомо, чи з'являться завтра в магазині цукерки та шоколадки?» Дітям все дозволяють у громадських місцях: «Моя дитина і так переживає стрес».

А насправді від такого ставлення страждають і дорослі, і діти, уже не кажучи про оточення, коли чужі люди перебувають поряд під час евакуації, у бомбосховищі чи у вагоні поїзда.

Доктор Комаровський пояснив, що в умовах воєнного часу дуже важливо зберігати стосунки «батьки – дитина».

«В екстремальних умовах, коли ви кажете дитині: «Лежати», вона має обов'язково лягти, коли ви сказали: «Мовчи», вона саме так і робить, – пояснив Євген Комаровський. – Виховуйте дітей так, щоб ви були тією людиною, яка показує їм приклад».

Якщо дитині все дозволено через те, що «зараз війна, малюку і так погано», батьки роблять тільки гірше, адже коли виникне небезпека – підвищується ризик отримання травми або значно тяжчих наслідків для дітей.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

«Якщо ви сказали, що треба щось зробити, а малюк не послухався – це не ви його виховуєте, а він встановлює правила гри», – пояснив Євген Комаровський в інтерв'ю для каналу «Україна».

Розмовляйте з дітьми по-дорослому. Називайте біле білим, а чорне чорним. Але не кажіть їм нічого страшного й не панікуйте.

«Я чудово розумію, що порада дорослим – «тримайте себе в руках» – не завжди спрацьовує, – сказав експерт програми «Ранок з Україною», – тоді спробуйте, щоб у вашому оточенні були люди, які поводяться адекватно та спокійно».