З початку повномасштабних військових дій на території України, які розгорнув путін, більшості українців знадобилася допомога психолога.

Мова йде не тільки про тих людей, хто став жертвами або безпосередніми свідками насильства, або біженців з гарячих точок. Багато людей не можуть самі впоратись з психологічним навантаженням, яке звалилося на них. Тоді на допомогу приходять українські психологи, які безкоштовно діляться порадами і секретами поліпшення свого стану. Одним з таких стала психолог і експерт проєкту "Екси" на Новому каналі, напарниця Олександра Педана, Наталія Єжова.

Вона допомагала парам пройти через всі перепони на проєкті, а зараз допомагає всім українцям зрозуміти, що робити, якщо не відчуваєш емоцій і байдужий до всього.

Наталія Єжова, фото: пресслужба Нового каналу
Наталія Єжова, фото: пресслужба Нового каналу

"Сирена? Не страшно. Вдарить так вдарить. Втомилася від усього цього",- такі речі все частіше чуємо навколо. Більш того-починаємо помічати і в собі. Це ознаки синдрому оніміння емоцій і почуттів. Психолог і ведуча реаліті Нового каналу "Екси" Наталія Єжова пояснила, як подолати відчуття, коли стало байдуже все навколо.

Популярні новини зараз
Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

"Це один з видів психологічного захисту - психологічний захист витіснення. "Я не можу впоратися з проблемою, тому буду витісняти її зі свого життя", - каже експертка. "Це як заморожування думок і почуттів, щоб звести до мінімуму душевні переживання, яких зараз не уникнути. Їх стільки накопичилося всередині, що вони тиснуть з надзвичайною силою. Людина не може їх прожити, тому тікає. Але проблема в тому, що коли немає негативних емоцій (страху, переживання), то немає і позитивних. А ще відбувається завмирання: людина зупиняє життя і відчуває: "Я нічого не буду робити, тому що від мене нічого не залежить. Буде, як буде". Це погано.

Руйнування Маріуполя. Фото: Youtube
Руйнування Маріуполя. Фото: Youtube

Як впоратися з проблемою оніміння почуттів і відновити свої емоції?

1. Визнайте проблему

- Усвідомте і зізнайтеся собі, що відчуваєте цей синдром, – каже Наталя. - Нагадуйте собі вголос: "Це ненормально, що літають бомби і ракети, тому я повинна ховатися в укриття і зберегти своє життя. Не можна сидіти і не боятися". Намагайтеся всіма силами не дати собі звикнути до сирен і повідомленнями про небезпеку.

2. Зберігайте в собі життя

- Зупиніться і чітко відчуйте себе. Йдеться, перш за все, про фізичні речі, – каже Єжова. - Поплескайте себе по тілу, доторкніться до очей, вух, носа, глибоко вдихніть і видихніть. І навіть проговорите вголос: "Я тут. Я є. Я живий (- а)".

3. Поверніть контроль

- Згадайте про обов'язки. Почніть з банальностей: контроль виконання дитиною домашнього завдання, кількості продуктів в холодильнику і приготування їжі, контроль розпорядку дня і 8-годинного сну, – радить психолог.

4. Висловлюйте переживання

- Навіть те, що ви ніби не відчуваєте емоцій, це теж ваш стан, який потрібно проговорити. Можете поділитися з близькими – - зазначає експерт. - Попросити про допомогу, запитати, у кого ще є схожі почуття. Не дозволяйте собі і оточенню звикнути до синдрому оніміння почуттів.

5. Допомагати

- Важливо не забувати про те, що ви повинні бути корисні і для себе, і для близьких людей. Комусь приготуйте їжу, комусь зателефонуйте, комусь зробіть комплімент, комусь подаруйте кофточку. Це повертає до емоційного життя, - радить Наталія Єжова.

Пам'ятайте, що головне завдання - зберегти життя всіх українців! А наше життя - це і є емоції. Не дозвольте ворогові емоційно себе здолати. Тримаємося!

Українці, скріншот: YouTube
Українці, скріншот: YouTube