Війна робить багато стресу не тільки дорослим, а й дітям. Навіть якщо поблизку немає бойових дій, то малеча завжди щось знайде в інтернеті, чим неодмінно вжене себе у стан страху та нервування.

У рубриці щоденного дайджесту СТБ "Все буде добре" — "Допомога психолога" — Дмитро Карпачов пояснив, як бути, якщо дитина боїться залишатися без мами після того, як побачила жахіття війни.

Дмитро Карпачов, скріншот з відео
Дмитро Карпачов, скріншот з відео

Акторка Ольга з Маріуполя працювала саме в тому театрі, який атакували рашисти. Її родина досить довго перебувала в Маріуполі, в укритті під постійними обстрілами. Вони топили сніг, щоб добути воду, й готували надворі на вогнищі. Проте дивом дізналися, що є виїзд із міста по мінним полям. Зараз вони у Німеччині. Однак, 5-річний син, який вже був досить самостійним, за цей час знову не може відійти від мами й спати без неї ― хлопчик боїться залишатися сам.

Що робити, якщо дитина боїться бути без мами після жахіть війни, розповів Дмитро Карпачов:

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень
Показати ще
  1. Дайте дитині час. Як мінімум, вдвічі довший, ніж вона провела в постійному страху. Відтоді, як ви почали переховуватися від вибухів, у малюка почалося нове життя. Дорослі розуміють, що вже безпечно, а дітям треба час, щоб звикнути.

  2. Якщо за 2-3 місяці ситуація не поліпшиться, зверніться за допомогою психолога. Експерт допоможе вирішити питання з адаптацією.

  3. Привчайте дитину до самостійності поступово. І щораз збільшуйте час, коли вас немає. Потрібно починати все спочатку: дитина бавиться в кімнаті — мама поряд, потім — мама в іншій кімнаті, а вже згодом – пішла з дому.

    Мама з дитиною, ілюстраційне фото Знай.uа
    Мама з дитиною, ілюстраційне фото Знай.uа

  4. Залишайте дитині таймер. І повертайтеся тоді, коли обіцяли. Має бути візуалізація часу: коли дитина зрозуміє, що ви пішли на короткий час і повернулися, значить з мамою все гаразд.

  5. Повернувшись, принесіть з собою подарунок для дитини.

  6. У жодному разі не обманюйте дитину. Кажете, що йдете на 10 хвилин, а приходите ввечері ― означає підривати довіру дитини.

  7. Покажіть дитині, що ті місця, куди ви йдете, безпечні. Візьміть її туди з собою. Поведіть дитину на вулицю ― доведіть, що все добре, зайдіть в магазин. А коли вам одній треба буде вийти, нагадайте, що ви вже були разом у цих місцях.

Нагадаємо, що Дмитро Карпачов розповів, як починати життя в 40 років, "Москва сльозам не вірить" не прокотить.

Раніше ми повідомляли, що робити українцям, яких війна переслідує у нічних жахах.

Також ми повідомляли про фрази, які не потрібно говорити людям під час війни, як пережити втрату.