Війна стала для всіх українців складним випробуванням і це не дивно, адже важко впоратися з собою в таких умовах. Особливо, коли ми бачимо, як росіяни знищують наші міста і знущаються над нашими зеляками.

Тож не дивно, що багато хто переживає стрес, а ось фінансова ситуація не дозволяє звернутися до психолога. Але ми допоможемо вам в цьому і ви навчитеся справлятися зі стресовими станами. Ці способи в комплексі можуть творити чудеса з нашим ментальним здоров'ям.

як зняти стрес
як зняти стрес

Повітряні тривоги, проблеми з роботою, підняття цін, хвилювання за рідних і близьких — ці та багато інших складових війни щодня приносять в життя українців багато стресу. Як його можна знизити, порадила психолог і учасниця реаліті "Пара на мільйон" (Новий канал) і 4 сезони шоу "Холостяк" (СТБ) з Костянтином Євтушенком Катя Гурська.

1. Подихайте. Протягом чотирьох секунд робіть вдих, потім затримайте дихання ще на чотири секунди. Чотири секунди видихайте і знову затримайте дихання. Тричі повторіть, роблячи вдихи і видихи все глибше. Іноді все, що потрібно, - дозволити собі зробити хоча б невелику паузу і сповільнитися.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

2. Займіть свій розум. Наприклад, подивіться бойовик або фільм в жанрі екшн. Яскраві фарби, гучні звуки — що завгодно, аби особливо не вдумуватися і не хвилюватися.

Телевізор, канали, фото: Pixabay
Телевізор, канали, фото: Pixabay

3. Зробіть ментальну паузу. Вийдіть на вулицю, помедитуйте або хоча б поверніться спиною до робочого столу і п'ять хвилин нічого не робіть. Жодних гаджетів і списків того, що зробити далі, – дозвольте своєму розуму бродити, спостерігати, відпочивати.

4. Змініть вид діяльності. Наведіть порядок вдома, сходіть за покупками або поміняйте лампочку, яка блимає вже кілька днів. Так ви відчуєте задоволення від того, що хоч щось зробили.

5. Подрімати. Хоча б 20 хвилин – цього буде достатньо. Багатьом з нас в стані стресу просто потрібна кнопка "перезавантажити" – сон відмінно справляється з цим завданням.

6. Зробіть зарядку. Кардіотренування знижують стрес особливо ефективно.

Зарядка з дитиною, фото Знай.uа
Зарядка з дитиною, фото Знай.uа

7. Поїдьте на природу. Численні дослідження підтверджують, що знаходження біля дерев або природних водойм заспокоює.

8. Спробуйте відпустити ситуацію. Якщо проблему не можна вирішити, це, ймовірно, єдине, що нам залишається.

9. Зверніться за підтримкою. Впоратись зі стресом наодинці буває занадто складно, та й не варто. Можливо, саме час прямо сказати людям, які Вас оточують, що вам потрібна допомога. Ви не повинні бути "сильними і незалежними" і вирішувати всі проблеми самостійно.

10. Дайте стресу вихід. Навіть якщо для цього потрібно покричати, побити подушку або покидатися чимось неважким. Наприклад, тими ж подушками.

агресивна черепаха, фото:fanfishka
агресивна черепаха, фото:fanfishka

11. Тренуйте навички самоконтролю. Якщо ви станете регулярно вправлятися в самоконтролі, то вам буде легше домогтися успіху і в інших ситуаціях, де потрібно контролювати емоції.

12. Задавайте собі правильні питання. Якщо ви домоглися успіху, то можна запитати "Чому?", а якщо зазнали поразки, краще задати питання "Як?"

Нагадаємо, що учасниця шоу "Холостяк" Катя Гурська розповіла, як жити далі українцям: "Ракета не може турбувати".

Раніше ми повідомляли, що Карпачов підказав, як допомогти дітям пережити розлучення батьків з мінімальними наслідками.