Всі знають вислів "Кому війна, а кому мати рідна". На жаль, з приходом цієї чуми в Україну багато наших співвітчизників змогли випробувати дію приказки на собі.

Щоб не стати жертвою шахраїв, слід виконувати два основних правила від ведучої проекту "Аферисти в сітях" (Новий канал) Олени-Крістіни Лебідь.

Перш за все навчитеся бачити, коли незнайомець вами маніпулює. Аферисти роблять все для того, щоб психіка розслабилася, а людина стала більш довірливим – в такому стані його легше обдурити.

Олена-Крістіна Лебідь, фото: instagram.com/elena_kristina_lebed
Олена-Крістіна Лебідь, фото: instagram.com/elena_kristina_lebed

"Задумайтеся: якщо людина буквально через п'ять хвилин після знайомства або під час Інтернет-покупки в другому ж повідомленні починає вам писати зі зменшувальними суфіксами в стилі: "Іриночка, я просто хвилююся, що ваш товар заберуть..." насправді це маніпуляція, введення в стан дитини, коли з вами сюсюкалися і говорили "Мариночка", "Оксаночка". Зменшувально-пестливі суфікси викликають у людини дитячі спогади, - розповіла Олена-Крістіна. – Зі мною цей трюк реально працює, помічала на собі. Коли кажуть "Кріс" - ясно, я на роботі. А як тільки скажуть "Крістіночка", все (посміхається). Але у мене вчасно включається критичне мислення, розумію, що це такий хід".

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Олена-Крістіна Лебідь
Олена-Крістіна Лебідь

Також пам'ятайте, що не слід сліпо слухатися когось. Особливо коли цей хтось - незнайомець з інтернету. Кожен шахрай будує свою аферу з розрахунку, що ви зробите все по його інструкціям. Тому як тільки скажете "ні", його схема зламається. Історія для прикладу: ви продаєте щось в Інтернеті. Вам дзвонить дуже милий покупець. Каже, що товар ідеальний, а ви така люб'язна дівчина, що у вас хочеться купити річ без торгу! Але він не буде посилати гроші на карту, каже: "Я просто ФОП, розумієте, і мені потрібно зробити оплату через бухгалтерію — тому підійдіть до банкомату, і я вам скажу, що натиснути, щоб грошики одразу впали на карту".

"Він чекає від вас згоди, тому що це його схема. І далі надиктує такого, що всі ваші гроші з карти прийдуть йому на телефон. А ви замовкніть на секунду, а потім скажіть: "Ні, мені незручно — банкомат далеко. Давайте як завжди - на карту або поштою". І все. Ви зламали схему!" - додала ведуча Нового каналу.

Аферисти, фото: скріншот з відео
Аферисти, фото: скріншот з відео

Нагадаємо, що Олена-Крістіна Лебідь розповіла, хто засинав на її руках у перші дні війни - не Розенко: "я мимоволі обіймала".

Раніше ми повідомляли, що Олена-Крістіна Лебідь перетворилася на "коалу" і заснула в самому невідповідному місці.