Усіх з народження вчать тому, що чоловіка – це захисник. Є ті, кому з дитинства вселяли постулат "не служив – не мужик". Звичайно, такий тиск суспільства не може не накладати певних відбитків і на міжособистісні стосунки.

В Україні зараз триває повномасштабна війна, яку розпочала росія на чолі з володимиром путіним. Багато чоловіків добровільно виявили бажання захищати Батьківщину і вступили до лав ЗСУ або ТРО. Звичайно, їхні дружини та дівчата пишаються ними та моляться щодня. А як же ставитися до чоловіка, який панічно боїться призову в армію і навідріз відмовляється захищати свою сім'ю таким чином?

Боєць ЗСУ. Фото: скрін youtube
Боєць ЗСУ. Фото: скрін youtube

Чому так відбувається? Як не втратити повагу та зрозуміти чоловіка? На ці та багато інших питань відповіли психологиня, ведуча проєкту "Ранок у Великому Місті" (ICTV) та дружина міністра оборони Олексія Резнікова Юлія Зорій та психологиня, ведуча проєкту "Екси" (Новий канал) Наталія Єжова у діджитал-проєкті "Що робити, якщо..." від Нового каналу.

Насамперед слід зрозуміти, що страх є невід'ємною частиною кожного з нас. Це нормальна реакція організму на стрес, тому ми захищаємося. Психологиня Юлія Зорій розповідає, що страх чоловіка перед війною, смертю – не те, чого варто соромитись чи уникати.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

"У всіх людей свій поріг страху. Хтось боїться більше, хтось менше. І часто у нас виникають помилкові уявлення, що люди, які йдуть на фронт, не бояться. Насправді це не так, адже страх притаманний усім,- розповіла Юлія.- Просто для професійних військових це зазвичай менш домінуюча емоція. А для новачків, звичайно, може бути сильним стресом, і страх тут є неминучою реакцією".

Олексій Резніков та Юлія Зорій, фото із соцмереж
Олексій Резніков та Юлія Зорій, фото із соцмереж

Тому постає питання до жінки, дівчини, яка перестає поважати чоловіка за його страх. Ви повинні проаналізувати, чи чоловік просто боїться померти і залишити сім'ю? Чи ваші з ним моральні цінності зовсім не збігаються? Щоб краще зрозуміти страх чоловіка, поставте себе його місце.

"Вживіться в цей образ, приміряйте на себе "сорочку" чоловіка , - радить психолог проєкту Нового каналу Наталія Єжова. - Чи справді ви готові йти воювати, будучи на його місці? Що вас зупиняє у прийнятті рішення? Такий спосіб завжди допомагає."

А ще подумайте над плюсами того, що ваш чоловік не йде воювати. Наталія Єжова радить застосувати техніку "зате".

"Скажіть собі: "Мій хлопець не йде воювати, зате він дає гроші на армію", "…зате він працює, платить податки", "…зате він зі мною, зберігає наші стосунки та виховує дітей", "…зате він захищає мене і нашу сім'ю". Знайдіть своє "зате", щоб повернути повагу до чоловіка" , – радить психологиня.

Наталія Єжова, фото: Знай.uа
Наталія Єжова, фото: Знай.uа

Нагадаємо, що дружина міністра оборони Резнікова ведуча Юлія Зорій закликала українців не боятися жити.

Раніше ми повідомляли, що міністр оборони Олексій Резніков робить це, незважаючи на війну, ведуча Юлія Зорій видала правду.