У суботу, 15 червня, в Польщі очікується історична для українського футболу подія.

О 19:00 за київським часом на поле міського стадіону в Лодзі вийдуть фіналісти чемпіонату світу з футболу серед команд віком до 20 років, збірні України та Південної Кореї.

Обидва учасники вирішального двобою однаково сенсаційні, тому передбачити одній із команд перемогу спеціалісти вже відверто побоюються. Щоб вкотре не помилитися.

Вирішальний крок

На цьогорічному чемпіонаті Україна не перемагала лише в одному матчі - поєдинок зі збірною Нігерії завершився з рахунком 1:1

На шляху до фіналу українці здобули п'ять перемог і одну нічию. В груповому турнірі вони перемогли збірні США і Катару та зіграли 1:1 з нігерійцями. У плей-оф по черзі були переможені збірні Панами, Колумбії та Італії.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Особливо драматичною виявилася перемога над апеннінцями. Завдяки голу Булеци українці вели 1:0, але завершували матч після вилучення Попова в меншості. На другій компенсованій хвилині пропустили. Арбітр спершу гол зарахував, але потім, після перегляду відеоповтору, взяття воріт відмінив.

Тепер на шляху команди Петракова залишилися лише південнокорейці. Команда Юн Йон-Чуна створила сенсацію, вибравшись зі, здавалося б, непрохідної групи.

У першому матчі Корея програла Португалії, але потім перемогла мінімально збірні Південної Африки та Аргентини і опинилася в 1/8-й. У плей-оф на шляху майбутніх фіналістів суперники були не такими грізними - Японія, Сенегал та Еквадор.

Здолавши цих опонентів, корейці тепер спробують стати першою в історії азійською збірною, яка виграє чемпіонат світу з футболу.

Історична складова

Втім, у українців свої плани на історичні корективи. На відміну від корейців, чемпіонами світу українські футболісти вже були. Щоправда, ще під стягом СССР.

У далекому 1977-му, коли в Тунісі відбувався перший мундіаль серед гравців віком до 20-ти років, збірна Радянського Союзу перемогла, а в її складі було відразу дев'ятеро наших гравців.

Капітаном тієї команди був Андрій Баль із "Карпат", а найкращим гравцем турніру став київський динамівець Володимир Безсонов.

А ще чемпіонами стали одноклубники Володимира Юрій Сивуха, Сергій Балтача та Олександр Сопко, представники харківського "Металіста" Віктор Каплун та Валентин Крячко, Сергій Жарков із "Чорноморця" та ще один львів'янин Григорій Батич.

Два роки по тому, в 1979-му, на другому за ліком чемпіонаті світу U20 у Японії, збірна СССР посіла друге місце. У фіналі команда, в складі якої виступило семеро українців (Віктор Чанов, Сергій Краковський, Олександр Заваров, Ярослав Думанський, Олег Таран, Анатолій Раденко та Михайло Олефіренко), поступилася збірній Аргентини, яку вів вперед Дієґо Марадона.

У часи незалежності збірна України грала на молодіжних чемпіонатах світу тричі - у 2001-му, 2007-му і 2015 роках. І кожен раз турнірний шлях нашої команди переривався на 1/8 фіналу.

І це за умови, що ті команди володіли зірковішими складами. В першої був Олексій Бєлік, у другої - Артем Мілевський і Олександр Алієв, в третьої - Віктор Коваленко.

Нинішній колектив на тлі попередників начебто й виглядає скромніше. Однак Олександр Петраков яскраво демонструє, що в футболі перемагають не імена, а команди.

Нагадаємо, що Фонсека зворушливо попрощався зі своїм клубом, зазначивши, що це його сім'я, а Україна - другий дім.

Як повідомляв портал Знай.ua, португалець Луїш Каштра призначений новим головним тренером донецького "Шахтаря".