У християн з понеділка, 15 березня, починається Великий піст. Відомо, що він триватиме до 2 травня. Головне - всі 40 днів віруючим потрібно обмежувати себе в їжі. Часто люди починаючи піст навіть не знають, що можна, а що не можна в ці дні вживати в їжу. Але це не вирок.

Спеціально для наших читачів ми дізналися, що можна їсти в піст і в які дні допускається навіть вино. Детальніше дивіться в календарі.

Церква, фото: скріншот з відео
Церква, фото: скріншот з відео

Найсуворіші тижні посту - перший і Страсна седмиця (тиждень, який передує Великодню, - Страсна седмиця в 2021 році триває з 26 квітня по 1 травня). Найвідданіші християни в ці дні, буває, обмежують себе одним тільки хлібом.

Календар харчування на Великий піст 2021, скріншот: Віталій Калістратов / Мережа Міських Порталів
Календар харчування на Великий піст 2021, скріншот: Віталій Калістратов / Мережа Міських Порталів

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

В інший час вимоги до столу не такі суворі, але все одно корисно знати, що можна і що не можна їсти в Великий піст. Наприклад, є дні, коли допускається риба або вино, а в якісь - одна сухом'ятка.

Звичайно, головне під час Великого посту — це розумний підхід до нього. Не потрібно обмежувати себе в їжі, якщо у вас є патології по частині гастроентерології, а відсутність тих чи інших поживних речовин підірве ваше здоров'я.

Піст - це не дієта, і його мета не в забороні на певні продукти, а в покаянні. Так що, перед тим як до нього приступити, оцініть свої сили і поговоріть зі священиком.

Раніше повідомляли, до Львова везуть чудотворну ікону Розп'яття Спасителя: стояв на колінах сам Папа Римський.

Як повідомляв Знай.uа, три українські лаври приймають замовні записки онлайн на Великий піст.

Знай.uа писав, Великдень 2021: важливі ритуали, як залучити щастя і здоров'я в життя.