В Інтернеті з'явився новий вид шахрайства, який пов'язаний з платформою онлайн-оголошень, що об'єднує людей для покупки, обміну або продажу товарів або послуг - OLX.

Зловмисники "прикриваються" цим сайтом оголошень, створивши подібний, але не справжній сайт, який виглядає також, як і реальний. При цьому покупку пропонують оформити через OLX-доставку, використовуючи більш "зручні" для спілкування месенджери Viber і Telegram, куди потрібно перейти з сайту з оголошеннями.

OLX, скріншот: Youtube
OLX, скріншот: Youtube

"Зможемо оформити Новою поштою через олх доставку? Ок, зараз тоді оформлю. Все, будь ласка переходьте заповнюйте дані)", - пише шахрай в опублікованому в мережі листуванні.

Згодом довірливі українці переходять за посиланням, яке скидають їм зловмисники, не бачать нічого підозрілого, вводять дані банківських карт. Далі шахраям залишається тільки видалити повідомлення і перевести гроші з карти людини.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Шахрайство, скріншот: Youtube
Шахрайство, скріншот: Youtube

Тому не варто переходити в месенджери для спілкування з продавцями і покупцями, і обов'язково перевіряти посилання, які вам відправляють. Лише в чаті OLX гарантована безпека клієнтів.

Нагадаємо, шахраї беруть онлайн-кредити на імена українців: як захистити себе і свої гроші. Процес недовгий і нескладний, тому цим все більше користуються недобросовісні особи. Про алгоритм дій розповіли у Facebook Міністерства юстиції.

Як повідомляв "Знай.ua", українець відповів на дзвінок шахраїв і тепер не може позбутися проблем: сто разів на день. Один з потерпілих навіть показав, що може бути, якщо зловмисники візьмуться за ваш номер з особливим завзяттям.

Знай.ua писав, Monobank робить з українців шахраїв і блокує назавжди: "Розуміємо, що неприємно"