Відомий український педіатр Євген Комаровський розповів, що робити, якщо у дитини з'явилася кишкова інфекція.

Відповідний пост з'явився на його сторінці в Instagram.

В першу чергу необхідно з'ясувати, звідки інфекція могла потрапити в шлунок дитини: це була домашня їжа або покупна. У випадку з останнім необхідно звернутися в санстанцію, щоб перевірити магазин / громадське харчування і вберегти наступних споживачів від зарази.

Далі необхідно виділити для хворого родича окремий посуд, а все, з чим він стикався – продезінфікувати і прибрати подалі підозрілі продукти.

Важливо пам'ятати, що пронос і блювота при кишкової інфекції є нормальною реакцією організму і слід допомагати позбутися шлунку від шкідливих речовин: пити воду, промиватися за допомогою клізми і свідомо викликати блювоту.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

При кишкової інфекції однією з головних цілей є заповнення втрат рідини і солей. Для цього чудово підійдуть препарати, які вдають із себе заздалегідь підготовлену суміш різних солей. В крайньому випадку підійде звичайна мінеральна вода, відвари родзинок, шипшини, компот із сухофруктів або зелений чай. При цьому, температура напоїв повинна бути дорівнює температурі тіла для швидкого засвоєння.

Біль у животі / фото: Pixabay
Біль у животі / фото: Pixabay

Якщо блювота наполегливо повторюється, то необхідно пити часто, але маленькими порціями, щоб не розтягнути шлунок. Використання протиблювотних препаратів необхідно узгоджувати з лікарем.

Комаровський зазначив 2 способи самостійного лікування кишкових інфекцій-голод і рясне пиття. Експерт заявив, що лікарські препарати можуть поводитися непередбачувано, тому до них варто вдаватися після обговорення з медиком. Оптимальним варіантом є тільки засоби для пероральної регідратації.

Важливо звертати увагу на загальний стан дитини і колір його сечі – якщо вона світла, то дефіциту рідини немає.

Коли потрібно звертатися до лікаря?

Обов'язкова консультація з лікарем необхідна, якщо у однорічної дитини йде пронос, або, незалежно від віку, відсутня тенденція до поліпшення.

Негайне звернення за медичною допомогою необхідно в наступних випадках:

  • Найбільш хвилюючим симптомом є біль в животі;
  • Блювота не дає можливості напоїти дитину;
  • Більше 6 годин відсутня сеча;
  • Сухість мови, запалі очі і сіруватий колір шкіри;
  • У калі є домішка крові;
  • Пронос припинився, але посилилася блювота, і (або) різко піднялася температура тіла, і (або) з'явилися болі в животі.

Нагадаємо, що Євген Комаровський назвав золоті правила для майбутніх тат.

Як повідомляв портал Знай.uа, доктор Комаровський вказав на серйозну помилку, яку здійснював кожен: "Кашель не лікують!".

Також Знай.uа писав, що Євген Комаровський сказав, чи можуть вакциновані бути носіями covid-19.