У Міністерстві внутрішніх справ детальніше розповіли про нові штрафи за порушення ПДР.

Детальніше про це йдеться в онлайн-брифінгу МВС в Facebook.

На засіданні був присутній заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, який зазначив, що збільшення штрафів за водіння у п'яному вигляді кілька років гальмувалося попереднім урядом і Верховною Радою. Він пояснив, що подібні нововведення дозволять зменшити кількість смертей на дорогах і змусять водіїв бути усвідомленішими.

Заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький детальніше розповів про нововведення.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Підвищені штрафи набудуть чинності вже в середу, 17 березня і передбачатимуть більш жорсткі покарання за водіння в нетверезому вигляді. Зокрема, за першу їзду в стані сп'яніння передбачений штраф у розмірі 17 тис.грн. і позбавлення права водіння строком на 1 рік (раніше – 10,2 тис.грн. і позбавлення права водіння на 1 рік). За повторне аналогічне порушення протягом року – штраф 34 тис.грн., позбавлення прав на 3 роки, можливий адмінарешт на 10 діб та платне повернення транспортного засобу.

Адміністративний арешт буде застосовано в тому випадку, якщо штраф у розмірі 34 тис.грн. вважатиметься не дієвим. При цьому будуть враховуватися особистість порушника, його фінансовий стан та інше.

За третє порушення аналогічного характеру порушник карається штрафом у розмірі 51 тис. грн., позбавленням прав на 10 років, конфіскацією автомобіля та можливим адмінарестом на 15 діб.

Білошицький зазначив, що штрафи і терміни позбавлення прав тепер будуть не заміщати один іншого, а підсумовуватися. Тобто раніше термін в 1 рік могли замінити терміном в 3 роки, а новий закон передбачає підсумовування терміном, тобто – 4 роки.

Новий закон також передбачає нову графу-вчинення правопорушення або ДТП у стані сп'яніння. Раніше це вважалося лише обтяжливим фактором.

Покарання за ДТП в стані сп'яніння з жертвами або постраждалими:

  • Травми середньої тяжкості-позбавлення волі на 3 роки, позбавлення прав на 3-5 років;
  • Важкі травми-позбавлення волі на 3-8 років, позбавлення прав на 5-8 років;
  • Загибель потерпілого-позбавлення волі на 5-10 років, позбавлення прав на той самий строк;
  • Кілька жертв-позбавлення волі на 7-12 років, позбавлення прав на 7-10 років.

Нові штрафи для водіїв, скріншот: glavred.info
Нові штрафи для водіїв, скріншот: glavred.info

Нагадавши, як отримати компенсацію за ДТП на поганій дорозі від держави: проста інструкція.

Як повідомляв портал Знай.иа, відомий юрист розповів, чим загрожує "прописка" родича в квартирі.

Також Знай.иа писав, що Володимир Зеленський офіційно підписав наказ про збільшення суми штрафів за водіння транспортних засобів у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння.