Пенсійний фонд України влаштував перевірку всіх одержувачів виплат, і в разі виявлення порушень, позбавляє їх пенсій заднім числом, вимагаючи при цьому повернення грошей.

Якщо у пенсіонера є непідтверджений стаж або непідтверджений розмір зарплати, то його зобов'язують через суд повернути переплату до бюджету. У публічних реєстрах є ряд судових справ, які стосуються подібних випадків.

Одну з таких справ у березні розглядав Дніпропетровський окружний адміністративний суд. Пенсіонер подав до суду на місцеве відділення Пенсійного фонду, яке за результатами перевірки зменшило пенсію українцю з 12,2 тисяч гривень до 4 тисяч гривень.

Пенсіонерка, фото: соціальні мережі
Пенсіонерка, фото: соціальні мережі

"При інвентаризації за довідками, виданими починаючи з січня 1992 року, за якими в щомісячному розрахунку розмір заробітної плати або сума доходу перевищує 5,6 розміру середньої заробітної плати в Україні на день отримання зазначених сум, проводиться перевірка обґрунтованості їх видачі та відповідності зазначених у них сум заробітної плати (доходу) первинними документами, якщо в пенсійній справі відсутні матеріали такої перевірки", - вказується в поясненні суду.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Нагадаємо, з початку 2028 почне діяти законопроект, який дозволить виходити на пенсію в будь-якому віці.

Як повідомляв портал Знай.uа, Мінсоцполітики озвучили нові правила отримання пенсій.

Також портал Знай.uа писав, як нараховується пенсія в залежності від зарплати і трудового стажу: пояснення від Пенсійного фонду.