Заборгованість виробників тепла і газопостачальних підприємств за природний газ, придбаний в НАК "Нафтогаз України", станом на 31 березня 2021 року наблизилася до 100 млрд грн. Про це розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук на своєму Telegram-каналі.

"Сумарна заборгованість підприємств ТКЕ і ТЕЦ перед "Нафтогазом" становить 63 млрд грн. Опалювальний сезон завершився. Теплокомуненерго відключають вже останніх споживачів від тепла. Але вже зараз апокаліптичні висновки: тарифи на тепло взимку не знижувалися як обіцяла влада, а росли в середньому на 15-20%. Відповідно борги теплокомуненерго зросли з 39 млрд.грн в 2020 р. до рівня 63 млрд. в 2021 р. фактично, зростання відбулося в півтора рази", - пише експерт.

Газова плита, фото: Getty Images
Газова плита, фото: Getty Images

Для розуміння масштабу провалу і колапсу варто порівняти борги ТКЕ періоду 2013 р.і 2021 р. у січні 2013 року борги ТКЕ становили 16 млрд. грн (2 млрд. дол), в січні 2021 р.-63 млрд. грн (2,4 млрд. дол).

На перший погляд в доларовому еквіваленті сума боргу начебто і не особливо зросла. Але в 2013 році держава закладала субвенції на тепло на рівні майже 8 млрд.тому фактичний борг був на рівні 8 млрд. грн (1 млрд. дол). У 2021 році держава не виплачує різницю в тарифах.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Так, фактичні борги ТКЕ в 2013 р.склали 8 млрд. грн проти майже 63 млрд в 2021 р. – зростання майже в 8 разів.

Така ж ситуація із зростанням заборгованості за комунальні послуги, де більша частина боргів стосується газу і тепла. У січні 2013 року борги становили 13 млрд грн (1,6 млрд. дол). У січні 2021 року-81 млрд. грн. (3 млрд. дол). До кінця опалювального сезону сума боргів також складе понад 100 млрд. грн.

Одночасне зростання боргів ТКЕ і населення за тепло веде до прийняття рішення з боку будь-якої наступної влади, яке стосуватиметься приватизації, продажу, концесії ТКЕ.

"Особливо посміхнули слова" Нафтогазу "про проблему на ринку ТКЕ:"Нафтогаз закликає вирішити боргову кризу на ринку газу і тепла". От не вистачає слова " рішуче!", яке можна було б і два рази написати, щоб всі повірили в щирість намірів "Нафтогазу" Коболєва та інших. Можна було б і мітинг працівників "Нафтогазу" провести, які пройшли б колоною Майданом Незалежності на чолі з Коболєвим з плакатами " Ні борговій кризі!", "Геть від боргів!", "Ганьба ТКЕ!",- пише експерт.

Раніше ми повідомляли, найбільше люди переплачують за опалення та послуги, яких просто їм не надають.

Як повідомляв "Знай.иа", річний тариф на газ з 1 травня 2021, українцям детально розповіли про субсидії, "останню надію" і нові ціни.

Також "Знай.иа" писав, що українцям вдалося погасити понад 90% рахунків за комуналку: сплачено мільярди.