З давніх-давен, за народними прикметами, 17 квітня, прокидаються цвіркуни. У цей день простий люд йшов за межі своїх сіл дивитися, як цвіте вільха. Православною церквою в цей день вшановується преподобний Йосип Піснописець.

Християнський святий народився близько 816 року на Сицилії, де і отримав виховання. Потім вступив до Солунського монастиря, де вів суворий аскетичний спосіб життя. Після посвячення в пресвітери він переїхав до Константинополя.

Про це пише один з українських порталів з православними новинами.

Йосип Піснописець, фото: fotoload
Йосип Піснописець, фото: fotoload

Візантійський імператор Лев Вірменин, іконоборець, переслідував і поадив святого до в'язниці. Після звільнення Йосип влаштував монастир при храмі Златоуста, але незабаром його знову позбавили волі і заслали в Херсонес. Імператриця Феодора звільнила його звідти і призначила скевофілаксом Патріаршої кафедри.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Преподобний Йосип був обдарований поетичним талантам. Всю свою діяльність він присвятив складанню богослужбових співів. Він склав близько 300 канонів - більше, ніж будь-хто з церковних піснеспівів. Найкращі з них - канони покаяння. Помер Святий у 886 році в Константинополі. Патріарх Фітій назвав його "янголом Божим", "батьком батьків".

Що можна і що не можна робити 17 квітня?

За традицією, на Йосипа влаштовувалися "оглядини" вільсі, яка не тільки вважалася зразком природної краси, але і володіла цінними цілющими властивостями. Також цьому дереву виявлялися особливі почесті, адже воно використовувалося для будівництва колодязів, а по великій кількості сережок на ньому судили про багатство врожаю зернових культур.

У цей день чекали і прильоту журавлів, що вважалися вісниками тепла, яке приходить. У народі говорили: "Перша ластівка не весна, її на крилах журавель приносить". Журавлі вважалися заступниками від зла, жінки молилися їм про захист від сильних вітрів, негоди і демонічних сил.

Також існував звичай прислухатися до цвіркунів. Предки вірили: їх дзвінкий спів свідчить про прихід весни, тепла і вказує на те, що прийшов час приступати до польових робіт.

Весна, фото: Unian
Весна, фото: Unian

Народні прикмети на 17 квітня:

- Багато сережок на вільсі - до врожаю вівса, багато шишок - ячмінь вродить.

- Якщо береза раніше вільхи лист розпустить, то літо буде сухе; якщо вільха наперед - дощове.

- Цвіркун цвірчить - час орати жито.

День вдалий для ворожінь. Дізнатися, що на вас чекає сьогодні, можна за допомогою простого ворожіння на картах. Сни під цей день і які приснилися вдень 17 квітня можуть здійснитися через 12 днів. Якщо цього не відбудеться, то в подальшому чекати їх виконання не варто.

За старою традицією на Йосипа потрібно попаритися в лазні, щоб починати посів з чистим тілом. Тільки в цьому випадку зерна не будуть пріти в землі. Жінкам належить обполоснути голову буряковим квасом і відваром з гілок верби, вільхи і запашних трав. А після того як локони висохнуть, їх необхідно ретельно розчесати і заплести в косу з 3 або 6 пасмів. Тоді і урожай буде гарним, як і дівоча коса.

Раніше повідомляли, 16 квітня у всіх храмах УПЦ звершать особливе богослужіння - Похвала Пресвятої Богородиці.

Як повідомляв Знай.uа, священик УПЦ розповів про завдання паліативної допомоги у новій програмі "Віра у Великому Місті".

Знай.uа писав, в Італії потонув маленький українець, поки батько-священик вінчав молодят.