Служба безпеки України розсекретила таємні матеріали КДБ, в яких ховалися подробиці аварії на 4-му енергоблоці ЧАЕС.

Відповідний пост відомство опублікувало в Facebook.

Відомо, що 35 років тому, 26 квітня 1986 року, на Чорнобильській АЕС стався вибух, який зруйнував 4-й енергоблок і став причиною найбільшої в історії ядерної катастрофи. Світу відомі багато фактів про подію в той день, проте деякі матеріали були приховані КДБ від громадян СРСР.

СБУ опублікувала деякі розмови між співробітниками станції в день вибуху, а також перші доповіді "наверх" про вибух від директора ЧАЕС Віктора Брюханова. У документах є інформація і про евакуацію жителів Прип'яті та прилеглих селищ.

Переговоры сотрудников ЧАЭС / фото: СБУ
Переговори співробітників ЧАЕС / фото: СБУ

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Переговори співробітників ЧАЕС / фото: СБУ
Переговори співробітників ЧАЕС / фото: СБУ

Згідно з розсекреченими даними, неполадки на ЧАЕС траплялися і до вибуху 4-го енергоблоку в 1986-му.наприклад, в 1982 році стався викид радіоактивних речовин на 1-му енергоблоці, проте в КДБ відрапортували про застосування заходів "для недопуску панічних і провокаційних чуток". Схожі ситуації відбувалися в 1984 році на 3 і 4-х енергоблоках.

" Після аварії радянська влада шукала різні "теорії змови", але не визнавала реальності. Вже 27 квітня був готовий перелік "неблагонадійних" жителів Прип’яті, іноземних делегацій, які відвідували ЧАЕС... А згодом з’являються документи, що "націоналісти" хотіли отримати зразки зараженого ґрунту за допомогою "агентурної мережі у Києві", щоб дискредитувати радянське керівництво у світі", - зазначено в повідомленні.

Доповідь про евакуацію / фото: СБУ
Доповідь про евакуацію / фото: СБУ

Доповідь про евакуацію / фото: СБУ
Доповідь про евакуацію / фото: СБУ

8 липня 1986 року радянська влада засекретила всі подробиці аварії на ЧАЕС: причини, характер руйнувань, радіаційний стан, захворюваність та інше.

У розсекреченій доповіді Віктора Брюханова про те, що трапилося на 4-му енергоблоці, йдеться, що аварія на станції не завдала серйозної шкоди навколишньому середовищу.

"Обстановка в м.Прип'ять та прилеглих населених пунктах нормальна. Рівень радіації контролюється", - йдеться в доповіді начальника ЧАЕС.

Доповідь В. Брюханова / фото: СБУ
Доповідь В. Брюханова / фото: СБУ

Нагадаємо, що українці йшли на паради, поки в Чорнобилі вирував ядерний кошмар: архівні кадри 35 років тому.

Як повідомляв портал Знай.uа, ліквідатори вибуху на ЧАЕС зізналися, чим обернулася битва з радіацією:"серед нас здорових немає".

Також Знай.uа писав, що дружина Чорнобильського ліквідатора Ігнатенко розповіла про пережите після смерті чоловіка: "дитину відразу забрали".