Зі Сполучених Штатів Америки, а якщо точніше, то просто з Бока-Чіка на південному сході штату Техас, прийшли чудові новини зі світу космонавтики. Так, черговий прототип міжпланетного космічного корабля Starship SN15 успішно злетів і приземлився.

Повідомляється, що прототип ракети Starship SN15 виконав успішний випробувальний політ, злетівши на висоту 10 кілометрів. Ракета зробила м'яку посадку і навіть не вибухнула - це успіх.

Про це стало відомо завдяки прямій трансляції на YouTube-каналі компанії SpaceX.

В рамках випробування корабель вийшов на висоту 10 км з подальшим відключенням двигунів, аеродинамічним гальмуванням, повторним запуском двигунів для повернення у вертикальне положення і м'якою посадкою на стартовий майданчик. Весь політ тривав шість з половиною хвилин.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Не секрет, що випробування нової ракети просуваються зі змінним успіхом. Однак важливо, що за ними в прямому ефірі може спостерігати будь-хто.

Прототип SN8 злетів на 12 кілометрів, але не зміг загальмувати і розбився при посадці. Більш вдалими були випробування SN10: ракета сіла, але через кілька хвилин, вже після завершення офіційної відеотрансляції, вибухнула.

5 травня Starship SN15 повністю вдало пройшов льотні випробування. Ракета злетіла на 10 кілометрів, вимкнула двигуни, спустилася вниз за допомогою аеродинамічних рулів, перезапустила двигуни, розгорнулася двигунами до майданчика і м'яко опустилася на нього. Після цього під ракетою було видно невеликий вогонь від залишків палива, але він не привів до вибуху.

Певну частину поверхні цього прототипу було покрито чорними плитками теплоізоляції. На даному етапі випробувань вона не потрібна, але без неї будуть неможливі тестові суборбітальні польоти, перед якими необхідно з'ясувати, як плитки витримують вібрацію двигунів і перепади температур від кріогенного палива.

Starship, фото: gettyimages
Starship, фото: gettyimages

Також є ще цікаві новини. В останніх числах квітня 2021 року NASA доручило SpaceX розробити місячну версію Starship для польоту на місяць за програмою "Артеміда", але після протесту конкурентів попросило призупинити роботи до вердикту рахункової палати США.

Хоч NASA і поставило на паузу розробку місячної Starship, перші модулі навколомісячної станції Gateway, ключового елемента для повернення людей на місяць в 2024, все одно доставлятиме SpaceX на ракеті Falcon Heavy.

Раніше повідомляли, "Можете загинути, ха-ха": Ілон Маск перетворився на злого генія перед відправкою людей на Марс.

Як повідомляв Знай.uа, Will.i.am і союзник Ілона Маска розробили маску від ковіда: підсвічування і підсилювач голосу.

Знай.uа писав, уламки ракети SpaceX Ілона Маска приголомшили тисячі людей: падали просто з неба.