Часто у громадян України виникають питання щодо того, як можна реалізувати бажання змінити цільове призначення земельної ділянки. У Міністерстві юстиції України розповіли як це можна зробити і презентували чіткий покроковий алгоритм.

Про це стало відомо завдяки новій публікації прес-служби Мін'юсту в мережі Facebook.

Земля, скріншот: YouTube
Земля, скріншот: YouTube

"Як це зробити - розповідаємо в покроковому алгоритмі:

1. Необхідна нотаріально завірена заява на зміну цільового призначення земельної ділянки, підписану власником. Саме ця заява і буде підставою для розробки проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

2. Для розробки цієї документації необхідно звернутися до землевпорядної організації, яка має в своєму штаті сертифікованих інженерів-землевпорядників, і укласти відповідний договір на розробку проєкту землеустрою.

Розробка необхідної документації з усіма узгодженнями займає в середньому від одного до декількох місяців часу, протягом яких необхідно отримати додаткові вихідні дані, розробити документацію (скласти картографічні матеріали, креслення та ін.)

Розроблений проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки необхідно узгодити в наступних організаціях:

- місцеве управління Держгеокадастру;

- місцевий відділ архітектури та містобудування;

- інші організації в окремих індивідуальних випадках.

Висновок про розгляд поданих документів надсилається розробнику на електронну пошту, скріплений лише електронним цифровим підписом і має містити GR-код.

3. Після отримання позитивного висновку за результатами погодження, проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки передається на затвердження до сільської, селищної, міської ради. Вони на черговій сесії приймають рішення про затвердження або про відмову в затвердженні цієї документації. Відмова в її затвердженні може бути оскаржено в судовому порядку.

Тут також варто зазначити, що затвердження документації по земельній ділянці, яка знаходиться за межами населеного пункту, здійснюється районною державною адміністрацією.

Погодження матеріалів місця розташування об'єкта передбачається розмістити на земельній ділянці особливо цінних земель державної або комунальної власності зі зміною його цільового призначення, що здійснюється за погодженням з Верховною Радою України.

Кабінет Міністрів України погоджує зміну цільового призначення земельних ділянок природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, історико-культурного, лісогосподарського призначення, що перебувають у державній або комунальній власності.

4. Після затвердження подаємо проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки державному кадастровому реєстратору до місцевого управління Держгеокадастру з метою внесення відомостей про зміну цільового призначення до Державного земельного кадастру (ДЗК).

Додатково до документації необхідно надати державному кадастровому реєстратору Обмінний файл у форматі ХML, який містить певний перелік даних, що спрощують реєстратору внесення відомостей про земельну ділянку до Державного земельного кадастру. Плату за внесення до земельного кадастру відомостей про зміну цільового призначення земельної ділянки скасовано.", - повідомляють представники Мін'юсту.

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook
Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook
Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, "Шоб Лас-Вегаса не було": у Мін'юсті українцям розкрили очі на всі тонкощі послуги "шлюб за добу".

Як повідомляв Знай.uа, борги за комуналку, аліменти і штрафи: з українців почнуть списувати гроші "автоматично".

Знай.uа писав, водіям оновили список документів на машину: головні зміни.