Ще в квітні ми писали, що в Україні хочуть запровадити боргову "автоматизацію". Це означатиме, що з боржників зможуть автоматично списувати борги. В першу чергу, це стосуватиметься тих, хто дотягнув до суду.

Також ми повідомляли про те, що з початку квітня цього року в силу вступив наказ, в якому внесли зміни до наказу "Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавче провадження про стягнення аліментів". Зараз же в Мін'юсті України розповіли про так звані "плюси" і "мінуси" таких дій.

Про це стало відомо завдяки новій публікації прес-служби Міністерства юстиції України в мережі Facebook.

Банкомат, скріншот: YouTube
Банкомат, скріншот: YouTube

"Продовжуємо говорити про новий, автоматизований порядок арешту коштів на банківських рахунках боржників. Які його переваги, і чи є недоліки?

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Головною перевагою впровадження автоматизації процесу отримання виконавцями інформації про номери рахунків боржників фізичних осіб та сум коштів, які є на цих рахунках, а також автоматизації арешту коштів за всіма категоріями виконавчих документів, є те, що впровадження такого функціоналу не тільки скоротить матеріальні і трудові ресурси як з боку органів примусового виконання рішень, так і банків, але і значно підвищить ефективність виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб).

Разом з тим не можемо не сказати про недоліки введення цього функціоналу. Зокрема, на сьогоднішній день в інформаційній взаємодії, що здійснюється за допомогою розробленого прикладного програмного інтерфейсу автоматизованої системи виконавчого провадження, здійснили підключення тільки 7 банків, з більш ніж 70 зареєстрованих в Україні.

З банками, які не здійснили підключення до системи, взаємодія з отримання інформації про номери рахунків боржників фізичних осіб і сум коштів, наявні на таких рахунках, а також арешту коштів на рахунках боржника, відбувається в паперовому вигляді.

Втім, більшість із зареєстрованих банківських установ вже підключені до тестового середовища системи, ще близько десятка знаходяться на стадії консультацій і попередніх налаштувань щодо підключення до тестового середовища.

Тому, чим більше установ під'єднаються до системи - тим швидше вдасться автоматизувати всю взаємодію між державними, приватними виконавцями і банками.", - повідомляють в Мін'юсті.

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook
Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, "Шоб Лас-Вегаса не було": у Мін'юсті українцям розкрили очі на всі тонкощі послуги "шлюб за добу".

Як повідомляв Знай.uа, борги за комуналку, аліменти і штрафи: з українців почнуть списувати гроші "автоматично".

Знай.uа писав, водіям оновили список документів на машину: головні зміни.