В операції об'єднаних сил розповіли історію сапера Івана, який разом зі своїми товаришами по службі придумав професійне застосування рибальського гарпуна.

Детальніше про це пише прес-служба ООС в Facebook.

29-річний Іван служить в українських військах ще з 2007 року. Він брав участь у стабілізаційній місії KFOR в Косово, а на Сході України воює з 2014 року. Зараз він є військовослужбовцем інженерного підрозділу і водієм-сапером.

Сапер Іван / фото : ООС
Сапер Іван / фото : ООС

Іван розповів, що під час проведення АТО/ООС він неодноразово з товаришами по службі брав участь у реальних місіях з розмінування території, а також неодноразово працював під вогнем противника.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

- Особливо "гарячими" були 2014-2015 роки. Ми, сапери проводили інженерну розвідку в районі Луганського аеропорту, міста Щастя, під Авдіївкою в Донецькому напрямку, - розповідає він.

Іван зазначив, що в порівнянні з початком війни, сьогодні українські сапери екіпіровані набагато краще. У них в розпорядженні є поліпшені металодетектори, а також засіб власної розробки – рибальський гарпун для знешкодження мін.

Гарпун / фото: ООС
Гарпун / фото: ООС

Військовослужбовець розповів, що якось раз їм попався під руку гарпун для підводного полювання і вони вирішили його вдосконалити для особистих цілей.

- Власне, ми тільки посилили гуму, за допомогою якої вистрілюється гарпун. І допрацювали верх: замість вістря поставили нашу кішку. Трохи змінили конфігурацію зубців і готово.

Тепер гак можна закинути набагато далі – приблизно на 20 метрів. Іван зазначив, що цей винахід значно полегшує і робить роботу сапера безпечнішою. Військовослужбовці вже випробували розробку в реальних умовах і навіть хочуть показати експертам для доопрацювання.

Саперська група смола довести ефективність такого гарпуна для Мін і розтяжок під час проведення занять з мінної безпеки.

Випробування гарпуна / фото: ООС
Випробування гарпуна / фото: ООС

Нагадаємо, що ЗСУ збили безпілотні літальні апарати російсько-окупаційних військ.

Як повідомляв портал Знай.иа, піхотинці довели мужність українців перед агресором:"Мало романтики і багато роботи".

Також Знай.иа писав, що бравий командир "акації" врятував сотні піхотинців завдяки професійній підготовці бійців.