Війна - це завжди величезний психічний вплив на людину.

Полковник, учасник АТО 2014-2017 років, а також заступник начальника управління психологічного забезпечення Головного управління МНС ЗСУ, військовий психолог Едуард Литвиненко розповів, з якими бойовими психотравмами стикаються солдати на війні, передає АрміяInform.

За його словами, війна "дарує" людині дві смертельно небезпечні психологічні проблеми - бойовий стрес і бойову психологічну травму.

"Бойовий стрес - це психологічна реакція на те, з чим психіка військового до війни не зустрічалася: обстріли, кров, поранення, загибелі. Саме стрес робить небоєздатними або неефективними дії 50-75% воїнів в першому бою, саме бойовий стрес провокує у 25% бійців активну реакцію – блювоту, сечовипускання, дефекацію, значний тремор кінцівок. І це нормально", - розповідає Литвиненко.

фото: АрміяInform
фото: АрміяInform

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Наприклад, бойові навчання для солдатів роблю максимально наближеними до війни, щоб підготувати їх психіку до небезпеки і загартувати її.

Основними реакції військових на бойовий стрес це - паніка, жах, втеча від стресу (зокрема, Втеча з місця бою) - перша реакція. Друга реакція-ступор, короткочасний або тривалий. І третя - це коли солдат, намагаючись усвідомлено подолати стресовий стан, виконує дії, які є елементами виконання бойового завдання, навіть висуваючись назустріч смертельній небезпеці.

"Є ще дві яскраво виражених візуальних ознаки, які повинен вміти розпізнавати командир або бойовий побратим у осіб, які воюють тривалий час. Перше – "погляд на дві тисячі ярдів". Так американські психологи назвали погляд у простір, відчужений несфокусований погляд, який часто спостерігається у солдатів і є ознакою відсторонення від психотравмуючої ситуації, а згодом – посттравматичного стресового розладу. Друга – це "бойова посмішка" як форма прихованої агресії. Як сумно жартують психологи: посмішка - це заміна оскалу агресії на пропозицію дружби", - каже Едуард Литвиненко.

Як розповів полковник, то виділяють три психологічні проблеми, які є загальними для всіх:

Перше – проблема мінного стресу і його наслідків. Мінний стрес виникає у людини під час руху по потенційно замінованої території. Він збуджує, надихає і покращує настрій, а також впливає на загальну поведінку і формує вчинки.

Друга проблема - снайперський стрес - виникає під час реального або потенційного перебування під снайперським вогнем. Більшість солдатів і офіцерів, що знаходяться в такій небезпеці, стають пригніченими, пасивно озлобленими або пасивно безпечними. Максимальна тривала напруга, надмірна концентрація уваги в результаті дій снайпера, безпорадність перед ним призводить до звуження свідомості і уваги. В результаті чого з'являються тривалі сварки, образи і непокору командирам.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Захисники Женя та Іван створили сім'ю на "нулі": "з дружби виростили кохання"

Як повідомляє портал «Знай.иа» Фронтова лікар зізналася, чи страшно їй на передовій: "на захист Батьківщини стають матері"

Також «Знай.иа " писав, що Бравий командир "акації" врятував сотні піхотинців завдяки професійній підготовці бійців: "залишилися цілими і неушкодженими"