Пенсійні накопичення дозволять зменшити залежність літніх людей від волі політиків.

Про це повідомила міністр соцполітики Марина Лазебна в Подробицях тижня" на телеканалі "Інтер".

"В останньому звіті організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) досліджуються 77 країн, в яких накопичувальні пенсійні системи. У восьми з них власні накопичення людей у пенсійних фондах перевищують за розмірами річний ВВП країни. А Україна на цій карті ділить останнє місце з Пакистаном. Пенсійних накопичень у наших громадян менше однієї десятої відсотка ВВП", - заявила Лазебна.

Щоб це виправити, потрібно зменшити залежність пенсонерів від волі політиків, можливостей державного бюджету, зробити пенсійні накопичення власністю людини, за рахунок якої вона зможе забезпечити собі краще майбутнє.

Важливо, що пенсійні накопичення інвестуються в економіку, що сприяє економічному зростанню і збільшенню кількості робочих місць, що, врешті-решт, збільшує фінансові можливості солідарної пенсійної системи.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

За словами міністра соцполітики, то протягом року уряд спільно з НКЦПФР, НБУ, Комітетом Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, офісом Президента, офісом простих рішень і результатів, консультуючись з міжнародними партнерами, напрацював законопроект, який детально описує модель обов'язку мовних пенсійних накопичень, яка могла запрацювати в наших реаліях.

Також є чітка позиція Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, що при введенні системи податки ні на бізнес, ні на людей не зростуть.

Передбачається, що роботодавці платитимуть 2% внесків за рахунок відповідного зменшення ставки ЄСВ, а працівники - 2% за рахунок зменшення ставки ПДФО. Фактично, пропонується частину податків, що сплачуються зараз, передати у власність людині.

Також обговорюється можливість на старті зробити внески, коли 1% роботодавець буде платити людині за рахунок зниження ЄСВ, а ще 1% держава безпосередньо платити на рахунок людини з бюджету.
Людина сама обиратиме Пенсійний фонд або банк, в якому хоче зберігати свої накопичення, але не по всіх, а тільки тих, які попередньо додатково перевірять регулятори - НКЦПФР і НБУ.

Українці зможуть контролювати стан своїх пенсійних накопичень на індивідуальному пенсійному рахунку, в будь - який час перевести свої пенсійні кошти в інший фонд або банку без штрафних санкцій, а в окремих випадках-скористатися пенсійними накопиченнями до досягнення пенсійного віку.

При досягненні пенсійного віку громадяни зможуть вибрати собі вид пенсійної виплати з декількох видів довічних виплат, виплат на певний термін. У разі смерті пенсійні кошти отримають його спадкоємці, як і будь-яке інше майно.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Аліменти на повнолітніх дітей: українцям пояснили, коли доведеться платити за "проблемними" рахунками

Як повідомляє портал «Знай.иа» Допоможуть грошима і знайдуть роботу: Марина Лазебна розповіла, кого з українців візьмуть під особливий захист

Також «Знай.иа " писав, що Глава Мінсоцполітики Лазебна розповіла, як зміниться держдопомога: "розтин" депозитів, 40% до пенсії і чесні субсидії