З приходом літнього сезону з'являється можливість розширити раціон шляхом вживання різноманітних овочів і фруктів, тим самим наситивши організм вітамінами. Разом з тим може стрімко зрости кількість харчових отруєнь і гострих кишкових інфекційних хвороб.

Про це нагадує прес-служба Державної продовольчої споживчої служби України в мережі Facebook.

продукти, ринок, фото Pxhere
продукти, ринок, фото Pxhere

Причинами харчових отруєнь та інфекційних хвороб, що передаються з їжею, є порушення технології приготування страв, їх неправильне зберігання, недотримання правил особистої гігієни особами, що займаються приготуванням страв.

Найнебезпечнішими продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати (в першу чергу ті, які заправлено майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, шаурма, вироби з рубленого м'яса (котлети, рулети, паштети), холодець.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

На поверхні погано промитих фруктів і овочів можуть залишатися збудники інфекційних хвороб. Щоб не захворіти в літній період, рекомендується салати, вироби з рубаного м'яса, готувати в домашніх умовах і в невеликій кількості, щоб не зберігати залишки страв більше 24 годин.

Якщо ви все ж купуєте готову їжу в магазині, зверніть увагу на час виготовлення продукту і термін його реалізації. Напівфабрикати, вироби з м'яса обов'язково піддавайте повторній термічній обробці. Тістечка, торти з кремом необхідно зберігати в холодильнику і не забувати про те, що це швидкопсувні продукти.

Під час приготування їжі в домашніх умовах, необхідно дотримуватися ряду правил: ретельно мити руки перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією, використовувати окремі обробні дошки і ножі - для "сирої" і "готової" продукції, ретельно промивати (з обробкою окропом) зелень, овочі і фрукти, не готувати заздалегідь (більше доби) рубане м'ясо, в холодильнику намагатися не поміщати на одну полицю готові страви і сире м'ясо, рибу.

При поганому самопочутті (особливо при наявності розладів шлунка, нудоти, болю в животі) ні в якому разі не займайтеся приготуванням їжі для сторонніх осіб. У випадку захворювання - негайно звертайтеся по медичну допомогу.

Публікація Держпродспоживслужби, скріншот: Facebook
Публікація Держпродспоживслужби, скріншот: Facebook

Публікація Держпродспоживслужби, скріншот: Facebook
Публікація Держпродспоживслужби, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, українцям відкрила двері ще одна європейська країна: тисячі заробітчан чекали майже рік.

Як повідомляв Знай.uа, до уваги заробітчан і туристів: Польща відкриває пропускні пункти з Україною, список правил і обмежень.

Знай.uа писав, гострі зубки та мокрі носики на варті українських кордонів: у ДПСУ показали, як дресирують своїх бійців.