За вікном українців вже спекотний і дощовий липень, багато людей рятуються холодненьким і солоденьким морозивом. Виявляється, що є навіть правили "вибору" цього десерту, які необхідно знати і перевіряти перед покупкою. Цього разу ми дізнаємося, що ховається за маркуванням та інформацією на етикетці.

Про це стало відомо завдяки новій публікації прес-служби Державної продовольчо споживчої служби України.

Морозиво, фото: youtube
Морозиво, фото: youtube

"Згідно з ДСТУ 4735: 2007, пункту 5.4.1 маркування має містити таку інформацію:

- найменування морозива;

- найменування та місцезнаходження виробника (юридична адреса, із зазначенням країни і, при розбіжності з юридичною адресою, Адреса виробництва);

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

- товарний знак виробника (за наявності);

- склад морозива;

- харчові добавки, Ароматизатори, інгредієнти з генетично модифікованих джерел (при їх застосуванні);

- масу нетто;

- харчову цінність 100 грамів продукту;

- дату виготовлення;

- умови зберігання;

- термін зберігання;

- інформацію про сертифікацію( знак відповідності), при необхідності;

- штрих код згідно ДСТУ 3147 (для споживчої тари)

- вказівка цього стандарту.

Розповімо докладно, що означає найменування морозива на етикетці.

Найменування морозива повинно складатися з декількох слів, є термінами, і може бути доповнений зареєстрованим товарним знаком. За основу береться термін" морозиво молочне "("морозиво вершкове"), далі наводяться додаткові терміни, що характеризують продукт, розташовані вони в порядку значущості.

Найменування морозива з харчосмаковими продуктами повинно включати термін, відповідний найменуванню харчосмакова продукту, наприклад"морозиво пломбір з вареним згущеним молоком".

У найменуванні морозива з використанням фруктів або горіхів вказують які саме фрукти або горіхи входять до складу. Однак, якщо на упаковці є зображення фруктів/горіхів використовували, то в найменуванні допускається термін "з фруктами/горіхами".

У найменуванні морозива з використанням ароматизаторів включають термін "з ароматом" із зазначенням конкретного аромату.", - пишуть у Госпродпотребслужбе.

Публікація Держпродспоживслужби, скріншот: Facebook
Публікація Держпродспоживслужби, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, літо-сезон отруєнь: у Держпродспоживслужбі пояснили, як уберегти своє здоров'я від неякісних продуктів.

Як повідомляв Знай.uа, крупи зберігають в мішках поруч з комахами, а холодильник не морозить: головні порушення в шкільних їдальнях.

Знай.uа писав, на Прикарпатті випускний закінчився масовим отруєнням: лікарі роблять все можливе.