За вікном українців вже спекотний і дощовий липень, багато людей рятуються холодненьким і солоденьким морозивом. Виявляється, що є навіть правили "вибору" цього десерту, які необхідно знати і перевіряти перед покупкою. Цього разу ми дізнаємося, що ховається за маркуванням та інформацією на етикетці.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПро це стало відомо завдяки новій публікації прес-служби Державної продовольчо споживчої служби України.
"Згідно з ДСТУ 4735: 2007, пункту 5.4.1 маркування має містити таку інформацію:
- найменування морозива;
- найменування та місцезнаходження виробника (юридична адреса, із зазначенням країни і, при розбіжності з юридичною адресою, Адреса виробництва);
- товарний знак виробника (за наявності);
- склад морозива;
- харчові добавки, Ароматизатори, інгредієнти з генетично модифікованих джерел (при їх застосуванні);
- масу нетто;
- харчову цінність 100 грамів продукту;
- дату виготовлення;
- умови зберігання;
- термін зберігання;
- інформацію про сертифікацію( знак відповідності), при необхідності;
- штрих код згідно ДСТУ 3147 (для споживчої тари)
- вказівка цього стандарту.
Розповімо докладно, що означає найменування морозива на етикетці.
Найменування морозива повинно складатися з декількох слів, є термінами, і може бути доповнений зареєстрованим товарним знаком. За основу береться термін" морозиво молочне "("морозиво вершкове"), далі наводяться додаткові терміни, що характеризують продукт, розташовані вони в порядку значущості.
Найменування морозива з харчосмаковими продуктами повинно включати термін, відповідний найменуванню харчосмакова продукту, наприклад"морозиво пломбір з вареним згущеним молоком".
У найменуванні морозива з використанням фруктів або горіхів вказують які саме фрукти або горіхи входять до складу. Однак, якщо на упаковці є зображення фруктів/горіхів використовували, то в найменуванні допускається термін "з фруктами/горіхами".
У найменуванні морозива з використанням ароматизаторів включають термін "з ароматом" із зазначенням конкретного аромату.", - пишуть у Госпродпотребслужбе.
Раніше повідомляли, літо-сезон отруєнь: у Держпродспоживслужбі пояснили, як уберегти своє здоров'я від неякісних продуктів.
Як повідомляв Знай.uа, крупи зберігають в мішках поруч з комахами, а холодильник не морозить: головні порушення в шкільних їдальнях.
Знай.uа писав, на Прикарпатті випускний закінчився масовим отруєнням: лікарі роблять все можливе.