Українцям варто знати, що таке "Острів тепла", особливо в такі спекотні дні. Численні експериментальні дослідження і вимірювання показують, що приземна температура в містах, як правило, вище, ніж в сільській місцевості на 1-10 °С і знаходиться в прямій залежності від розмірів міста.

На температурній карті місто виглядає, як справжній острів. Це прояви характерного метеорологічного явища ХХ-ХХІ століть - так званого "острова тепла".

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Укргідрометцентру в мережі Facebook.

Острів тепла, скріншот: Facebook
Острів тепла, скріншот: Facebook

Heat Island - температурна аномалія над центральною частиною міста, що характеризується підвищеною, порівняно з периферією, температурою повітря. Термін "Острів тепла" було введено Л. Говардом в 1818 для позначення температурного феномена в Лондоні.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

До формування "острова тепла" в містах призводять такі фактори:

1. Матеріали, якими складена поверхня міста, мають значення альбедо нижче, ніж природні (трав'яний газон або оголений грунт).

2. Природні процеси ще більше спотворюються в умовах міста завдяки малому випаровуванню, адже в сільській місцевості вранці сонячна енергія витрачається на випаровування роси, процес гутації у рослин і т.д., в місті вона безпосередньо поглинається будинками і асфальтом.

Спека, фото: Unian
Спека, фото: Unian

3. На території міста внаслідок забруднення повітряного басейну знижена прозорість атмосфери, що призводить як до зменшення надходження прямої сонячної радіації на підстильної поверхні, так і до зниження ефективного випромінювання і ослаблення нічного вихолоджування.

4. У містах на потреби теплопостачання, транспортне обслуговування та технологічні процеси витрачається велика кількість енергоресурсів. Велика частина теплової енергії, що виробляється на території міста надходить в навколишній повітряний простір і грунти, приводячи до їх нагрівання.

5. Усередині забудованих територій формуються зони застою повітря, що перешкоджають турбулентному перемішуванню приземного шару атмосфери і винесенню надлишкового тепла в атмосферні шари, які розташовані вище. За рахунок погіршення умов турбулентного перемішування тепловіддача забудови зменшується в порівнянні з незабудованою територією.

Варто зазначити, що серед перерахованих факторів, основну роль у формуванні острова тепла великого міста грають перші два, важливість інших трохи нижче.

Раніше повідомляли, в Україні почалася тотальна посуха: дощове літо не рятує врожай.

Як повідомляв Знай.uа, погода 8 липня перетворить Україну на спекотну Африку: вмикайте кондиціонери.

Знай.uа писав, в Україні після Івана Купала погода "припече" на повну.