Не секрет, що в житті бувають дуже незрозумілі ситуації, коли різні установи намагаються за рахунок своїх помилок просто "повісити" на простих громадян, які ні про що не підозрюють, незрозумілі борги.

Так сталося з українкою Наталією, яка цілих 8 років отримувала разом із законною пенсією "зайві" 145 гривень. Що ж робити в такій ситуації? Є відповідь.

Про цю історію стало відомо завдяки новій публікації спільноти "Безоплатна правова допомога" в мережі Facebook.

Пенсіонери, скірншот із відео
Пенсіонери, скірншот із відео

"Ще в 2012 році їй призначили пенсію за віком в сумі 1082 грн. 97 коп. і лише у 2020 році їй надійшов лист від Головного управління Пенсійного фонду України, де повідомлялося про виявлення невідповідності сум заробітної плати за архівною довідкою. Жінці нарахували переплату пенсії в сумі понад 14 000 гривень. Пенсійний фонд вирішив вилучати ці гроші з пенсії.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Наталя з таким рішенням була не згодна і вирішила скористатися послугами системи безоплатної правової допомоги. Вона звернулася до Хустського місцевого центру з надання БПП центру, який видав довіреність на представництво інтересів у справі адвокату Микиті Кузнєцову.

На думку адвоката, рішення Головного управління Пенсійного фонду України є неправомірним. Механізм повернення надміру сплачених сум пенсій передбачає стягнення зазначених сум лише у випадку, якщо така зайва сплата сталася з вини пенсіонера, а саме - через його зловживання.

Дана позиція міститься, зокрема, в постанові Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у справі №345/1490/17 і в постанові Верховного Суду України від 02.07.2014 року у справі №6-91цс14.

Публікація БПД, скріншот: Facebook
Публікація БПД, скріншот: Facebook

Щодо ситуації з Наталією, то раніше нарахований розмір пенсії стався через технічну помилку в архівному відділі при формуванні довідки про заробітну плату. В ході розгляду адміністративної справи було доведено, що ані при прийомі заяви пані Наталії, ані під час перевірки документів, які вона додала до цієї заяви, посадові особи органів Пенсійного фонду не вказали їй на необхідність подання додаткових документів і не перевірили відомості, які вони вважали недостовірними.

У відповідача у справі згідно із законодавством немає повноважень проводити перевірку відомостей, представлених позивачем при призначенні пенсії і після винесення відповідачем рішення про призначення пенсії після закінчення восьми років. В результаті позов до Головного управління Пенсійного фонду України задоволено повністю.", — повідомляють в співтоваристві.

Раніше повідомляли, проблеми з виїздом за кордон і у військкоматі: українцям нагадали про найважливішу довідку, де взяти документ.

Як повідомляв Знай.uа, військовий збір 1,5% і 5% за користування: українцям переглянуть податок на землю.

Знай.uа писав, аліменти на повнолітніх дітей: українцям пояснили, коли доведеться платити за "проблемними" рахунками.