У липні кияни, які є абонентами теплопостачального підприємства “Київтеплонерго” отримали ”оновлені” платіжки, де крім загальної суми боргу за тепло та підігрів води, з’явилась нова цифра.

На підприємстві «санкції» пояснили тим, що їх також штрафують за невчасні платежі за газ. У сюжеті ТСН розбирали дану ситуацію.

У соцмережі киянка розповіла, що мешкаючи в однокімнатній квартирі, отримувала квитанції за тепло із захмарними цифрами через так званий “небаланс”, тобто перевитрати суми теплопостачання усієї багатоповерхівки розділили на усіх жителів. У той час, як вона вирішувала законність цього питання, назбиралась чимала сума боргу, на який тепер і нараховують штраф.

Після оприлюднення проблеми, виявилось, що у подібне сталося не тільки із нею. До того ж, штрафні санкції наклали навіть на тих, у хто сплачує за теплопостачання та воду вчасно і заборгованості не мав.

У прес-службі “Київтеплоенерго” ситуацію, коли оштрафували без заборгованості, пояснили тим, що це санкція за борги за попередній період. Мовляв, якщо усе сплатять, то у наступному місяці цих доплат вже не буде.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

До речі, теплопостачальники пішли на хитрість, адже, згідно чинного законодавства, після введення першого локдауна, Верховна Рада прийняла закон №530-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19". Стаття 2 Прикінцевих положень цього закону говорить про те, що нараховувати та стягувати неустойку (штрафи, пеню) за борги по житлокомпослуг заборонено "на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних з поширенням коронавирусной хвороби (COVID-19), і протягом 30 днів із дня його скасування". Саме тому, у квитанціях “Кивїтеплоенерго” штрафи називають «втратою від інфляційних процесів та 3% річних за користування коштами».

Кияни уже готують колективний позов до суду щодо незаконних дій до теплокомуненерго. У соціальній мережі створена група, до якої можуть приєднатися оштрафовані за борги.

Нагадаємо, За борг більше 340 гривень позбавлять субсидії, а за 120 тисяч - заберуть житло: чим загрожують "прострочені платіжки"

Також, Знай.uа писав Українці вимагають від Зеленського знизити ціни на комуналку та паливо – "70% від зарплати"

Як раніше повідомляв Знай.uа Кабмін пригрозив боржникам за комуналку: штраф або позбавлення субсидії