Українців можуть оштрафувати за несплату комуналки, позбавити субсиді і навіть виселити з житла.

Детальніше про це розповіли в пресслужбі Міністерство юстиції.

Нарахування пені

Так, якщо боржник вчасно не заплатить за спожиті комунальні послуги, підприємство-постачальник може почати нараховувати пеню.

Згідно із законодавством, в подібному випадку втратник повинен сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не більше ніж 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. При цьому сплачена пеня не може перевищувати 100% від загальної суми боргу.

При цьому пеня не нараховується за умови заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії або у разі наявності у споживача заборгованості з оплати праці.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Крім цього, в період карантину діють певні обмеження по впливу на боржників. Так, на період карантину, боржникам не будуть нараховувати пеню, відключати послуги і виселяти з житла.

Боржники, фото financoff
Боржники, фото financoff

Позбавлення субсидії

У субсидії можуть відмовити, якщо споживач не оплачував комунальні послуги більш ніж три місяці і сума боргу перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Наприклад, ті боржники, загальна сума боргу яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 грн х 20 = 340 грн), втрачають право на отримання субсидії.

Субсидії, скріншот: YouTube
Субсидії, скріншот: YouTube

Виселення з житла

Примусове стягнення боргу за комунальні послуги після відповідного рішення суду або судового наказу здійснює державний або приватний виконавець.

Так, стягнення боргу відбувається за кошти боржника або інших цінностей.

Стягнення на житло, в якому проживає боржник, звертається в останню чергу, якщо немає іншого способу погасити борг.

Борги, скріншот: YouTube
Борги, скріншот: YouTube

Наприклад, якщо сума, яка підлягає стягненню не перевищує 20 розмірів мінімальної зарплати (6000 грн х 20 = 120 000 грн), звернення стягнення на єдине житло боржника або земельну ділянку, на якій розташоване житло, не здійснюється.

Тоді погашення боргу буде погашатися за рахунок іншого майна споживача. Але якщо іншого майна немає, а сума заборгованості становить понад 20 мінімальних зарплат, виконавець має право накласти на єдине житло такого боржника арешт і надалі його реалізувати.

Нагадаємо, раніше На "Укрпошті" і в банках: у Мінсоцполітики пояснили, куди пішли гроші на субсидії і як їх отримати

Як повідомляє портал «Знай.иа» Українці вимагають від Зеленського знизити ціни на комуналку і паливо – " 70% від зарплати"

Також «Знай.иа " писав, що Кабмін пригрозив боржникам за комуналку: штраф або позбавлення субсидії