Нашим читачам варто нагадати той факт, що починаючи з 1 вересня 2021 року всі медичні заклади України повністю перейдуть на електронні лікарняні. Також відомо, що до цього діятиме перехідна модель. Медики робитимуть довідки про "тимчасову непрацездатність" в електронному вигляді, однак пацієнти отримуватимуть на руки і паперовий документ.

Про це ми вирішили нагадати нашим читачам завдяки даним, які раніше озвучував голова МОЗ Віктор Ляшко для українських журналістів.

Електронний лікарняний - це документ, який підтверджує тимчасову непрацездатність працівника. Він зареєстрований в зазначеному МОЗ порядку і має індивідуальний номер в спеціальному реєстрі. Такий лікарняний є підставою для нарахування страхових виплат.

У плані оформлення для пацієнта мало що зміниться – щоб відкрити лікарняний потрібно буде прийти на прийом до лікаря. Лікар або призначить лікування, або направить до профільного фахівця.

Після особистого прийому сімейний лікар може відкрити електронний лікарняний. Для цього пацієнт повинен бути зареєстрований в реєстрі пацієнтів в електронній системі охорони здоров'я.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Оформлення лікарняного, фото: кадр з відео
Оформлення лікарняного, фото: кадр з відео

В електронному лікарняному міститиметься така інформація:

номер запису в реєстрі;

посилання на запис про пацієнта у відповідному реєстрі системи охорони здоров'я;

посилання на запис про лікаря, який оформив медичний висновок у Реєстрі медичних працівників;

посилання на запис про суб'єкта господарювання в реєстрі суб'єктів господарювання у сфері охорони здоров'я;

дата і час формування медичного висновку;

суть медичного висновку лікаря;

термін дії медичного висновку.

Також при необхідності в е-лікарняний внесуть відомості про те, що тимчасова непрацездатність пов'язана з професійною діяльністю пацієнта. Також можна зробити позначку про реєстрацію непрацездатності, що виникла за кордоном.

Лікарняний, скріншот: YouTube
Лікарняний, скріншот: YouTube

Електронний лікарняний є підставою для:

звільнення від виконання роботи;

оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності;

призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг Відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Нараховувати компенсацію по тимчасовій непрацездатності будуть протягом десяти днів з моменту закриття електронного лікарняного. Розмір виплат залишиться колишнім: від 50% до 100% середнього доходу застрахованої особи в залежності від стажу, розмір допомоги по вагітності та пологах – 100% середнього доходу.

Раніше повідомляли, українцям пояснили, як отримати пенсію, сидячи на дивані: про кілометрові черги можна забути.

Як повідомляв Знай.uа, Олена Кравець розповіла, чому з'явилася у "Вечірньому Кварталі" зі зламаною ногою - "Побутова травма".

Знай.uа писав, президента госпіталізували з цілодобовою гикавкою: страждає більше 10 днів.