Образ Роксолани-українки, яка зуміла зачарувати турецького султана, давно і міцно оселився в кіно і літературі. Ким же була знаменита Хюррем і як змогла підкорити серце правителя величезної імперії?

Дочка православного священика Анастасія Лісовська з містечка Рогатина. Під час чергового татарського набігу вона потрапила в полон і була продана в рабство туркам. У Стамбулі на ринку її купив візир султана, який і подарував її своєму панові. Для 26-річного Сулеймана Анастасія, яку назвали Роксоланою, стала подарунком з нагоди початку правління. Їй тоді було всього 15 років.

Роксолана
Роксолана

Дівчині вдалося привернути до себе увагу султана, і він запросив її в спальню. Зазвичай дівчата залишалися у нього тільки кілька годин, але Роксолану він відпустив тільки вранці. Через короткий час він дав їй нове ім'я – Хюррем, тобто «Весела».

Дівчина стала улюбленицею повелителя, і незрозуміло, за що – адже особливою красою вона не відрізнялася.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

За свідченнями сучасників, вона була невисокою, кремезною, з носом-картоплею і темно-русявим волоссям. Припускають, що вона підкорила Сулеймана розумом і ерудицією: говорила на п'яти європейських мовах, вивчала Гомера в оригіналі, а пізніше вивчила ще турецьку, арабську і фарсі. Роксолана писала вірші та пісні, обговорювала з султаном будь-які питання.

Хюррем, кадр з серіалу "Величне століття"
Хюррем, кадр з серіалу "Величне століття"

Крім того, Хюррем славилася хитрістю. Наприклад, з дружиною Сулеймана Махідевран, вона розправилася легко: спровокувала її на бійку. Подряпане обличчя Хюррем засмутило Сулеймана, і він зажадав до себе Махідевран. В покарання дружині він оголосив Хюррем своєю улюбленою наложницею.

Роксолана подарувала султану чотирьох хлопчиків, ставши матір'ю потенційного спадкоємця. Сулейман офіційно одружився з Гюррем, відмовившись від усього гарему.

султан Сулейман
султан Сулейман

Припускають, що заради збереження влади вона організувала вбивства щонайменше 40 хлопчиків, народжених іншими наложницями.

Після смерті коханої Сулейман прожив всього 8 років, заповівши поховати себе поруч з нею.

Нагадаємо, як Хюррем завоювала серце султана Сулеймана і чому Гюльфем і Махідевран не пощастило: любов в гаремі.

Як повідомляв " Знай.ua", самі великі скандали з акторами "чудового століття": напад фаната, ревнощі акторів, зради

Знай.ua писав, вийшла заміж двічі, став батьком і перемогла рак: що змінилося в життях зірок" чудового століття " через 10 років