Відома українська акторка театру та кіно Ольга Сумська показала історію 17-річної українки з Маріуполя, яка пройшла крізь фільтраційний табір.

Інформацією від видання "Букви" знаменита українська акторка поділила на своїй сторінці у соцмережі Instagram, у розділі stories.

До 24 лютого Марія Вдовиченко разом з родиною жила у Маріуполі звичним життям, однак після повномасштабного вторгнення росії вони опинилися у блокаді, без води, їжі та ліків. Нещодавно сімʼя Марії таки вибралася з Маріуполя. Дорогою вони пережили окупацію та фільтраційний табір.

Скріншот stories Ольги Сумської
Скріншот stories Ольги Сумської

Марія разом з родиною провела багато днів у Маріуполі, однак коли у них зовсім не залишилося їжі та ліків вони вирішили покинути місто, однак у повній блокаді зробити це було вкрай важко.

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

"Все, що ми мали, — вогонь, вода, чай і оті дві буханки хліба. Батьки вирішили виїжджати. Так ми потрапили на фільтрацію у Мангуші. Табір — це не якесь поселення, це просто колони автомобілів. Перед нами в черзі було 500 машин, за нами — ще тисячі. Виходити з автівок, шукати їжу, воду, йти в туалет забороняли. Цей фільтраційний табір, як нам казали, працював з 5 ранку до 11 вечора, але насправді — поки вони не прокинуться, не поснідають, не покурять, не поговорять по телефону, не поміняються, нічого не починалося", - зазначила українка.

Фото Марії під час першої доби в фільтраційному таборі Фото: hromadske
Фото Марії під час першої доби в фільтраційному таборі Фото: hromadske

За словами Марії фільтрація була влаштована так: автівка заїжджає на блокпост, де російські окупанти перевіряють кожну кишеню, бардачок, багажник, кожну сумку. Людей можуть роздягати, щоб знайти татуювання чи якісь мітки. Бувало й таке що не всі з автівки могли пройти фільтрацію, їх просто забирали.

"У мене зняли відбитки пальців, відсканували документи, перевіряли телефон. Ставили провокаційні запитання. Про владу, Україну, про мої власні позиції. Вони намагалися знайти людей, які люблять свою батьківщину, які хотіли нормально жити. Вони знущалися, принижували, могли обзивати, бити", - зазначила вона.

Все ж таки її родині вдалося пройти фільтрацію, й вони рушили на Бердянськ, однак прямої дороги не було, через підірваний міст, тому вони їхали околицями.

"З Бердянська до Запоріжжя стояло 27 блокпостів, і на кожному перевіряли документи, машину, запитували, чи профільтрований. У людей забирали їжу, теплі речі, просили цигарки, питали навіть про наркотики та алкоголь. Ми їхали, а поруч йшли бої. На світанку ми доїхали до Оріхового, Запорізької області. Попереду нас на дорозі були камінні брили, їжаки, колючки. Таке відчуття, ніби дихати стає легше, а потім попереду ми побачили український прапор. Спершу перелякалися: невже провокація? Невже це ще один іспит, який ми маємо скласти? Нам кажуть: "Не бійтеся. Це — Україна". І ми розплакалися", - зізналася дівчина.

Нагадаємо, Ольга Сумська запевнила, що ворог не залишиться безкарним після Бучі: "Буде спокута"

Раніше Знай писав, Ольга Сумська зайняла свій фронт у війні з росією і потребує допомоги: "Для бойових підрозділів"

Також Знай повідомляв, Ольга Сумська розповіла, завдяки кому ЗСУ перемагають рашистів: "Люди - ви святі"