24 лютого 2022 року внесло корективи в життя всіх українців. Постраждали також і випускники, майбутні абітурієнти.

Звичайно, їм скасували ЗНО і ввели мультимедійний тест, але все одно є ті, хто цього року вступати до ВНЗ точно не буде.

Студенти. Фото: скрін youtube
Студенти. Фото: скрін youtube

На початку весни на YouTube-каналі Олександра Педана мав вийти Освітній соціальний проєкт "УніверСһеск". Його мета - познайомити абітурієнтів з українськими ВНЗ, розповісти про їх переваги та недоліки і взагалі про можливості для молоді в різних містах України. Але війна змінила плани і посіяла у команди сумніви з приводу доцільності проєкту.

"Як і всі українці, ми не розуміли, що буде завтра, не кажучи вже про вступну кампанію, яка повинна початися через кілька місяців. Тому сумнівалися, чи варто взагалі випускати проєкт в ефір, - зізнається ведучий Нового каналу. – Але потім усвідомили, що "УніверСһеск" сьогодні більш ніж потрібен. Ми прагнемо, щоб молодь залишалася і вступала саме в Україні. Світ зараз дає багато можливостей, але наша молодь – наше майбутнє, і воно потрібне нам тут."

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Проєкт "УніверСһеск", Олександр і Лєра Педан
Проєкт "УніверСһеск", Олександр і Лєра Педан

До війни команда проєкту побувала в десяти обласних центрах України, серед них - багатостраждальні Маріуполь, Харків, Одеса, Суми.

"Деяких університетів фізично вже немає, деякі пошкоджені. Але є люди! Люди, готові продовжувати працювати, вчити. Це стало додатковою причиною, щоб незважаючи ні на що випустити "УніверСһеск", - каже Олександр Педан. – Міста, які зараз окуповані або в яких ведуться бойові дії, ми теж покажемо. Це, скоріше, будуть випуски-реквієми. А почнемо проєкт з міст, що прихистили людей з усієї країни, а також університетів, в яких готові приймати студентів."

Проєкт розгляне університети з різних сторін - з точки зору навчання, дозвілля, логістики, роботи для молоді. Олександр оцінюватиме ВНЗ по-батьківськи, а тому стане прискіпливим до якості освіти. А його 17-річна донька Лєра більше уваги приділить умовам проживання в гуртожитках і позаурочним заняттям.

Олександр Педан з донькою Лєрою
Олександр Педан з донькою Лєрою

"Для мене як для майбутньої першокурсниці важливо також, якою буде моя кімната в гуртожитку, скільки часу доведеться витрачати на дорогу, чи є можливість розвиватися поза університетом і де тусити з друзями. Цю інформацію на офіційних ресурсах ВНЗ не знайти, а в "УніверСһеск" ми розглянули, - каже співведуча Олександра, його 17-річна донька Лєра. – Також наповнили випуски інфою від Міністерства освіти щодо умов вступу. Вона актуальна і перевірена відповідно до сьогоднішніх умов."

Нагадаємо, що Олександр Педан привчає 5-річного сина не бити мирних росіян.

Раніше ми повідомляли, що Олександр Педан нагадав українцям одну просту істину: "Наші праправнуки повинні знати".