В останні кілька років перед українцями гостро стоїть питання вибору, що краще мати при собі - паспорт-книжечку або id-картку? Якщо ви змінили ім'я, прізвище або по-батькові, втратили паспорт або він вже не в найкращому стані, то вам необхідно міняти документ.

Але що ж робити, якщо ви не хочете отримувати ID-карту замість улюбленої книжечки?

Про це стало відомо завдяки новій публікації Міністерства юстиції України в мережі Facebook.

Паспортний стіл / скріншот з відео
Паспортний стіл / скріншот з відео

"Відмовитися від отримання паспорта нового зразка можна тільки з релігійних міркувань. В Україні перший прецедент отримання паспорта зразка 1994 року був у Житомирській області.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Судді Палати Верховного Суду 19 Вересня 2018 року захистили права громадян України, які за своїми релігійними переконаннями відмовилися від оформлення паспорта у вигляді id-картки та зобов'язали міграційну службу видати документ старого зразка.

Так, було внесено зміни до наказів Міністерства внутрішніх справ і зазначено, що у випадку, якщо є відповідне судове рішення, органи міграційної служби видають паспорт зразка 94-го року, і для цього необхідно безпосередньо з судовим рішенням звертатися до органів Державної міграційної служби.

Тобто, якщо ви захотіли отримати паспорт громадянина України у формі "книжечки", а в міграційній службі вам відмовили - ви маєте право звернутися до суду з позовом про те, щоб вам видали паспорт зазначеного зразка.

При цьому законодавством чітко визначено, що необхідно звертатися за місцем своєї реєстрації. Але внутрішньо переміщені особи мають можливість звертатися за місцем проживання.

Разом з тим нагадаємо, що якщо вам необхідно вклеїти фотографію в 25 або 45 років - у вас немає необхідності міняти паспорт. Ви можете просто вклеїти цю фотографію в "книжечку". Втім, є одне "але": якщо ви пропустили 30-денний термін, який вам дається для вклеювання фото, в такому випадку паспорт вважається простроченим, і вам необхідно отримувати ID-карту.", - повідомляють в Мін'юсті.

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook
Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, чоловік 10-років не платив аліменти, троє дітей ледь не залишилися без шматка хліба: як покарали батька.

Як повідомляв Знай.uа, як боротися з докучливими сусідами ночами: у Мін'юсті допомагають зберегти ваш спокій.

Знай.uа писав, неплатникам аліментів у Мін'юсті готують арешти однією кнопкою: майже мільярд.