В останні кілька років з різних засобів масової інформації можна почути, що українці продовжують бідніти, практично щомісяця терплячи збитки та скрутне фінансове становище.

Є інформація, що основна маса населення або оцінює свій стан як середній (51%), або вважає його в цілому поганим (40%). Таким чином, в цілому по країні питома вага тих, хто негативно оцінює матеріальне становище своїх сімей значно перевищує частку тих, хто сприймає його позитивно (40% проти 7%).

Про це стало відомо завдяки результатам соціологічних опитувань компанії R&B Group.

Українці, фото: Unian
Українці, фото: Unian

Від чого залежать негативні оцінки свого стану?

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Вік і освіта. Найчастіше матеріальний достаток своїх сімей негативно оцінювали особи у віці від 60 років і старше (58%), а також особи із середнім і нижчим рівнем освіти (50%). Експерти відзначають, що в міру зниження віку і зростання рівня освіти респондентів питома вага негативних оцінок зменшується. Наприклад, у молоді (до 35 років) частка тих, хто негативно сприймає матеріальний достаток своєї сім'ї, склала 24%, а серед тих, хто має вищу освіту - 30%.

Діяльність. Якщо отримані оцінки розглядати крізь призму роду діяльності респондентів, то ті, хто негативно оцінює достаток своїх сімей, найчастіше зустрічалися серед незайнятого населення - пенсіонерів і безробітних (57%), а найрідше - серед учнівської молоді, "заробітчан" і жінок, які перебувають у декретній відпустці (15%).

Заощадження українців, скріншот: finance.ua
Заощадження українців, скріншот: finance.ua

Місце проживання. Негативне сприйняття матеріального становища своїх сімей дещо більшою мірою притаманне для сільських жителів (43%) і жителів звичайних міст (41%), ніж для тих, хто проживає в обласних центрах (35%). У регіональному плані негативні оцінки з даного питання найчастіше надходили від населення Центрального (45%) і Східного (42%) регіонів, а найрідше - від жителів Західної України (33%).

Українці, фото: Unian
Українці, фото: Unian

Чи мають українці якісь заощадження?

Результати опитування показують, що на сьогодні приблизно сім з десяти українців (70%) мають певні заощадження. Частка українців, які не мають заощаджень, останнім часом відчувала помітні коливання.

Якщо у вересні 2019 року вона включала в себе близько третини дорослого населення (35% опитаних), то в кінці травня минулого року, перед завершенням "жорсткого" етапу карантинних заходів, вона охоплювала майже половину наших співвітчизників (48%), а в даний час знову знизилася приблизно до того ж рівня, який було зафіксовано у вересні 2019 (30%).

Раніше повідомляли, підвищення прожиткового мінімуму: коли українці зможуть спокійно зайти в магазин, не лякаючись цінників.

Як повідомляв Знай.uа, накопичувальна пенсія в Україні: Мінсоцполітики показало план щодо забезпечення старості.

Знай.uа писав, індексація та підвищення пенсій: у Мінсоцполітики розповіли, як новий карантин вплинув на виплати.