У Міністерстві юстиції України розповіли про те, чим же відрізняється прописка від реєстрації в Україні. Новий пост опублікований на сторінці в соціальній мережі Facebook.

У Мін'юсті повідомляють про те, що багато хто плутає реєстрації місця проживання і називають це пропискою, але, одне і те ж це поняття.

Сам термін "прописка" вперше прозвучав практично 100 років тому, в 1925 роцi. Головним принципом її було прикріплення за громадянином конкретного місця проживання. Без цієї позначки людей не брали на роботу навіть.

Такий механізм в Україні діяв до 2001 року, поки КСУ не скасував це. Тільки в 2003 році був прийнятий законопроект "Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання в Україні", яким введено правило добровільної реєстрації за місцем проживання або перебування.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Виходить, що на сьогоднішній день в Україні відсутнє таке поняття, як "прописка", і замість нього тепер реєстрація.

Головна відмінність-цілі здійснення прописки та реєстрації.

Прописка втілювала в життя функцію адміністративно-планового розміщення населення, контроль за переміщенням громадян, а реєстрація – це підтримка юридичного зв'язку між людиною і державою з метою взаємного виконання прав і обов'язків, носить повідомний характер і не обмежує свободу пересування громадян.

Крім того, прописка закріплювала громадян за певною адміністративно-територіальною одиницею шляхом видання адміністративними органами на місцях посвідки на проживання. Натомість інститут реєстрації не встановлює зазначених обмежень.

Черга, скріншот: YouTube
Черга, скріншот: YouTube

Також важливо те, що власник приміщення може зареєструвати в своєму будинку будь-яка особа, на відміну від прописки, яка дозволяла прописати тільки близьких родичів.

Не можна обійти увагою і той факт, що для того, щоб здійснити реєстрацію місця проживання необхідно зібрати істотно менше, в порівнянні з пропискою, пакет документів.

Кожен громадянин України зобов'язаний зареєструвати своє місце проживання, а також повідомити про це у відповідні органи протягом тридцяти днів. Батькам же дається 3 місяці на реєстрацію дитини з дня його народження. Якщо раптом цього не сталося-передбачається штраф.

Раніше повідомляли, Українка розкрила секрет залізних нервів молодих мам і взяла страх за глотку: "шлях від УЗД до школи...".

Як повідомляв Знай.ua, колишній роботодавець "забув" віддати всю зарплату: що робити і як відвоювати свої кровні.

Знай.uа писав, пенсіонери на карантині можуть отримати допомогу від держави.