В Україні християни православного обряду у вівторок, 11 травня, відзначатимуть Радоницю - поминання покійних, що також називають "Гробки" або "Проводи", назва залежить від регіону.

Відомо, що в церковних календарях Радониця завжди припадає на вівторок, тобто на 9-й день після Великодня, проводи - на другу неділю після свята або на понеділок (9-10 травня), а Червона гірка - на неділю (9 травня).

Спеціально для наших читачів ми зібрали найважливішу інформацію про Радоницю - дату, традиції та повір'я.

Радониця, скріншот: YouTube
Радониця, скріншот: YouTube

У 2021 році в багатьох областях ще було ослаблено карантинні обмеження, і кладовища залишаться відкритими для відвідування в дні поминання предків. У той же час влада закликає не забувати про заходи профілактики коронавірусу, і уникати скупчення людей.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Свої рекомендації дали і священики, які звернули увагу на ряд "популярних" порушень церковних канонів людьми на кладовищах під час шанування пам'яті покійних.

Як слід поминати померлих і що не можна робити на Радоницю

Як розповів митрополит Черкаський і Чигиринський Іоанн, зазвичай Радониця (Проводи - ред.) нагадують велике міжсімейне застілля: родичі кладуть поверх могили солодощі і яйця, і самі сідають "пообідати" поруч. Однак Православна церква виступає проти такого формату.

"Перш за все ми радимо починати поминальний день у храмі, а не біля труни. Оскільки у Фоміно неділю (9 травня-Червона Гірка, або Фомін день неділя 2-е по Великодню, - Ред.) в храмах служать панахиди в пам'ять про спочилих рідних", - розповів він.

Народні традиції поминання покійних, забобони і застереження

З давніх-давен в народі вважається, що на кладовищі потрібно приходити з частуваннями для покійних, які залишають біля могили біля надгробка. Часто для цього беруть солодощі і борошняні вироби (хліб, освітлені паски), спиртне (як правило - горілку). Якщо покійний за життя курив, приносять і сигарету. Також часто родичі їдять і п'ють біля могили, таким чином немов разом з покійним.

Тим часом, такий звичай сходить ще до язичницьких тризнам, і церква не заохочує ці дії.

Негласною забороною при відвідуванні кладовища вважаються гучні розмови або веселощі. У той же час не прийнято занадто яскраво висловлювати свою скорботу, інакше, як деякі вірять, це може потривожити душу померлого, і небіжчик може спробувати "забрати" галасливого живого до себе на той світ.

Радониця, скріншот: YouTube
Радониця, скріншот: YouTube

Забобонні кажуть, що в жодному разі не можна обертатися, залишаючи кладовище. В іншому випадку існує небезпека захопити за собою душу померлого і привести її додому.

Існує міф, що кладовища становлять особливу загрозу для вагітних, немовлят і маленьких дітей до 7 років. Вважається, що нова душа, яка повинна прийти в цей світ, змушує мертвих згадати про земне життя і викликає в них сильну заздрість, і вони можуть спробувати забрати її до себе.

Також кажуть, що у маленьких дітей зв'язок їх душі з тілом ще недостатньо зміцнів, і це робить їх вразливими до злих сил.

Раніше повідомляли, півмісяця вихідних: скільки відпочиватимуть українці у травні.

Як повідомляв Знай.uа, великодні вихідні 2021: скільки українцям подарували вільних днів.

Знай.uа писав, українцям розповіли, скільки відпочиватимемо на Великдень та травневі: розклад "канікул".