В Україні вже незабаром закінчиться навчальний рік. А це означає, що для батьків дітей, які досягли віку, який дозволяє претендувати на зарахування до школи, є важливі новини. Так, Освітній омбудсмен Сергій Горбачов нагадав основні правила зарахування дітей до першого класу.

Роз'яснення написано відповідно до порядку зарахування, відрахування та переведення учнів.

Про це стало відомо завдяки новій публікації на сайті освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

Що повинні зробити органи місцевого самоврядування?

Не пізніше ніж за 6 місяців до початку прийому заяв про зарахування до 1 класу органи місцевого самоврядування повинні оприлюднити на своєму сайті рішення про закріплення території обслуговування за навчальними закладами (певні вулиці та будинки).

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Не пізніше ніж за місяць до дати початку прийому заяв і документів до 1 класу місцева влада визначає цю дату і повідомляє про це на сайтах органу управління освітою.

Процедура прийому в школу, Інфографіка: eo.gov.ua
Процедура прийому в школу, Інфографіка: eo.gov.ua

Навчальний заклад також не пізніше ніж за місяць до початку прийому заяв повідомляє про це та оприлюднить розклад на своєму сайті та / або на інформаційних стендах. Також обов'язково має бути оприлюднено інформація про закріплену за установою території обслуговування та максимальну кількість дітей, яких школа може зарахувати, кількість учнів у кожному класі.

"Після початку прийому заяв бажано періодично повідомляти про кількість вільних місць, про кількість заяв, поданих на першочергове зарахування та вільні місця. Якщо школа не має сайту, ця інформація публікується на веб-сайті органу, у сфері управління якого знаходиться навчальний заклад (пункт 7, Розділ I порядку)", — додають на сайті освітнього омбудсмена.

Для зручності, щоб не створювати черг при подачі заяв, навчальні заклади можуть визначити конкретні дні і години прийому заяв і запропонувати батькам записатися на певний час в книзі попереднього запису безпосередньо в школі або зробити її електронний варіант. Всі документи потрібно подати до 31 травня.

Батьки або інші законні представники дитини мають право подати заяви про прийом дитини в необмежену кількість шкіл.

Процедура прийому в школу, Інфографіка: eo.gov.ua
Процедура прийому в школу, Інфографіка: eo.gov.ua

Раніше повідомляли, у Харкові школярі видерлися на дах - очевидці ахнули: "Вітром здує!".

Як повідомляв Знай.uа, у школі невідомі відкрили вогонь, загинули шестеро дітей і вчитель: кадри з місця НП.

Знай.uа писав, водний режим, ковбаски і жодних чіпсів: українцям показали, чим годуватимуть школярів.