Голова Всеукраїнського товариства парамедиків Ярослав Вус розповів, як правильно витягувати кліщів зі шкіри, бджолине жало, а також про першу допомогу постраждалим.

Цим експерт поділився у програмі"Сніданок з 1+1".

Як правильно витягувати кліща?

Щоб правильно витягнути кліща, який вже вп'явся в шкіру, необхідно взяти спеціальний кліщовий гачок з розрізом посередині. Його можна придбати у звичайній або ветеринарній аптеці приблизно за 50 гривень. Його необхідно акуратно засунути під кліща і повільно викрутити зі шкіри.

Якщо пінцета під рукою немає, то можна вирізати в звичайній пластиковій карті трикутний отвір і провести ті ж самі дії.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Кліщовий пінцет з пластикової карти / скріншот з відео
Кліщовий пінцет з пластикової карти / скріншот з відео

Ярослав Вус заявив, що всі народні методи, на зразок намазування маслом, сіллю, використання ниток і пінцетів для брів – не працюють. Вони здатні лише травмувати кліща, і він випустити отруту в кров.

Як правильно витягувати бджолине жало?

Бджолина отрута здатна викликати не тільки алергічну реакцію у вигляді кропив'янки, але і сильний набряк дихальних шляхів.

Витягувати бджолине жало слід пінцетом для брів. Для цього завдання пальці не підійдуть, оскільки на кінці жала є мішечок з отрутою, який при сильному тиску порушиться в цілісності і інфекція потрапить в кров.

Якщо бджола вкусила в гортань, то потрібно також акуратно витягнути жало і прикласти до травмованої зоні щось холодне.

Нагадаємо, що доктор Комаровський і Регіна Тодоренко з'ясували, як захистити малюка від кліщів: прості способи.

Як повідомляв портал Знай.uа, українці звернулися до Володимира Зеленського з проханням скласти державну програму з обробки парків і зелених зон міст від кліщів.

Також Знай.uа писав, що Євген Комаровський показав, яку користь для здоров'я може принести садывництво.