За результатами розслідування німецьких журналістів і співробітників правоохоронних органів, яке проходило в період з 2018 по 2021 рік, стало відомо, що на території Німеччини з 1946 по 2014 рік представники католицького духовенства систематично ґвалтували неповнолітніх. Скандали на слуху громадян, і в ефірах ЗМІ актуальні по сьогоднішній день.

Ватикан направив до Кельна комісію для розслідування нових випадків приховування сексуальних злочинів, а один з наближених до Папи Римського кардиналів, архієпископ Мюнхена і Фрайзінга Райнхард Маркс заявив про складання повноважень.

Про це детально пишуть на сайті американського інформаційного агентства CNN.

Рейнхард Маркс, фото: GettyImages
Рейнхард Маркс, фото: GettyImages

Журналісти розповіли, що зараз відбувається в найбільшій християнській конфесії ФРН і як це впливає на репутацію католицької церкви.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Так, у п'ятницю, 4 червня, 2021 року 67-річний Рейнхард Маркс, глава архідіоцезії Мюнхена і Фрайзінга, учасник конклаву, який обрав нинішнього Папу Римського, скликав прес-конференцію, на якій оголосив про відхід з посади. Вірніше, про прохання, яке подав главі церкви Франциску, залишивши за ним вирішальне слово.

Заяви Маркса не залишали сумнівів: про відставку найвпливовіший архієпископ ФРН думав давно. Новий виток скандалу навколо педофілії в католицьких парафіях і спроб приховати кричущі факти ставив Мюнхенського прелата в скрутне становище.

"За останні роки мені неодноразово задавали питання, які постійно крутилися у мене в голові і ставали викликом. Американський журналіст якось запитав мене під час розмови про кризу з сексуальним насильством в церкві: "Ваше преосвященство, це похитнуло вашу віру?". І я відповів: "Так, так і було!", - написав Маркс у прес-релізі.

Рейнхард Маркс, фото: GettyImages
Рейнхард Маркс, фото: GettyImages

У листі до Франциска він зазначає, що рівень репутації єпископів як в церковних, так і в світських колах зараз в нижчій точці. Причина цього, вважає Маркс, в тому, що ніхто не взяв на себе персональну відповідальність за муки постраждалих від сексуального насильства. Ігнорування цих людей було головною помилкою, вважає кардинал.

"Одна з можливостей проявити готовність відповісти за це-моя відставка. Роблячи так, я, напевно, зможу послати сигнал до нового початку, до нового пробудження церкви, і не тільки в Німеччині", — заявив він.

"Я з великою повагою ставлюся до цього рішення. Своїм кроком кардинал Маркс хоче показати приклад і особисто взяти на себе відповідальність, яку церква повинна нести у зв'язку з випадками сексуального насильства та їх приховування. Дійсно, злочини виявили системні слабкості церкви, які вимагають системних заходів", — заявив нинішній глава конференції німецьких єпископів (змінив Маркса в 2020 році) Георг Бенцинг.

Місяць тому Маркс відмовився прийняти з рук президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра вищу державну нагороду — Великий хрест заслуг. Представники жертв сексуального насильства висловлювали обурення запланованим нагородженням. Вони підкреслювали, що вшанування Маркса може відбутися, тільки якщо буде доведено, що він не винен у злочинах і не перешкоджав розслідуванню. Кардинал написав Штайнмаєру, що серйозно сприймає критику.

Раніше повідомляли, відомий письменник звинувачується в згвалтуванні 11-річної дівчинки: шукав матерів-одинаків.

Як повідомляв Знай.uа, чоловік силою затягнув 6-річну в під'їзд для наруги: перехожі не пройшли повз.

Знай.uа писав, "Запропонував поцілувати мій...": учасниця "Від пацанки до панянки" стала жертвою ґвалтівника.