У Міністерстві юстиції України дали відповіді на кілька запитань щодо сфери державної реєстрації актів цивільного стану, які найчастіше турбують громадян.

Зміна прізвища в реєстрі

Зокрема, українці запитують, що робити у тому випадку, коли банк вимагає, аби після зміни прізвища його також було змінено і в реєстрі Мін’юсту.

Як це зробити?

Всі зміни щодо відомостей про народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть можуть здійснюватися лише відділами державної реєстрації актів цивільного стану. Там складають актовий запис в електронному вигляді, який фіксується у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян. Крім того, складається акт на папері. Наприклад, при укладанні шлюбу, коли наречена бере прізвище нареченого, це узгоджується при подачі заяви і фіксується в актовому записі про шлюб та одночасно у Реєстрі при державній реєстрації шлюбу.

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Якщо є необхідність підтвердити факт зміни прізвища, достатньо свідоцтва про шлюб.

Реєстрація чи обряд?

Чи є різниця між урочистою реєстрацією та проведенням обряду, запитують громадяни.

Згідно із сімейним кодексом України, шлюб має бути зареєстровано у приміщенні органу ДРАЦС.

Це може відбуватися або урочисто, або без урочистостей. У першому випадку РАЦС може надавати платні послуги, у другому – сплачується лише державне мито.

Також, крім шлюбів, у РАЦС надають послуги з проведення ювілеїв, заручин та іншого.

Що таке «санітарний день»?

Чи здійснюється у відділах ДРАЦС прийом громадян в цей день?

Один день на місяць у відділах ДРАЦС відбувається обробка приміщення архівосховища. Про це заздалегідь повідомляють громадянам, прийом відвідувачів не здійснюється.

Раніше повідомляли, кому можуть відмовити в субсидії і як вона нараховується: у Мінсоцполітики відповіли на популярні запитання.

Як повідомляв Знай.uа, сезон заробітчан: скільки платять за збір ягід в Україні та Польщі.

Знай.uа писав, допомога на витрати і виплати по лікуванню: українці вимагають додаткові пільги для людей з обмеженими можливостями.