З 6 липня 2021 року, за наказом Міністерства юстиції України, частина банків зможе почати автоматичне списання коштів за борги з рахунків громадян.

Мова в цій ситуації стосується тільки комуналки, боргів по аліментів або несплачених штрафів і штрафів за порушення ПДР (правил дорожнього руху). Здійснення списання з банківських рахунків відбуватиметься на вимогу виконавців. Про це йдеться в наказі Мін'юсту N 1061/5 від 23.03.2021, який набрав чинності 6.04.2021.

Приватбанк, фото: Знай.uа
Приватбанк, фото: Знай.uа

Раніше був встановлений 3-місячний підготовчий термін до вступу цього наказу. Щоб кошти не були списані автоматично, потрібно погасити борг в будь-якому терміналі, ввівши реквізити органу виконавчої служби, або зробити це онлайн - за допомогою системи "Дія", через АСИП, при наявному постанові про відкриття виконавчого провадження у боржника, що містить ідентифікатор і QR-код.

"ПриватБанк", фото: Знай.uа
"ПриватБанк", фото: Знай.uа

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Списання відбувається наступним чином-спочатку Виконавець направляє в банк вимогу про отримання інформації про стан рахунків українців-боржників, далі дані направляються виконавцям за допомогою СААС вони, в свою чергу, згодом повинні представити постанову про арешт коштів, банк накладає арешт і потім відбувається примусове списання і перерахування грошей на рахунки держоргану.

Дозволена дана процедура семи банкам, включаючи "ПриватБанк", "ТАСкомбанк", "Універсал Банк" (і "Монобанк"), "Банк Восток", "ПроКредит Банк", "ОКСІ Банк" і "Індустріалбанк".

ПриватБанк, кадр з відео
ПриватБанк, кадр з відео

Нагадаємо, клієнт "Привату" показав, як банк перевів його гроші на лівий сайт: "Несанкціоноване списання"

Як повідомляв "Знай.ua", українцям повертають мільйони гривень зарплати: кому дістанеться "ласий шматочок"

Знай.ua писав, списання боргів "автоматом": у Мін'юсті назвали переваги та недоліки нової послуги