Через анексію Криму і окупацію Донбасу постраждали, серед іншого, й українські родини. Непоодинокі випадки показують, що проведені злочинною російською агресією кордони розділяють у тому числі й дружин та чоловіків. Однак як бути комусь з подружньої пари, якщо він чи вона хоче розлучитися, але "друга половинка" зникла чи проживає за невстановленою адресою на окупованих територіях?

Відповідь на це непросте запитання пропонує Міністерство юстиції України на своїй сторінці у соціальній мережі "Фейсбук".

На сьогодні законодавством України передбачено 2 види розірвання шлюбу — у позасудовому та судовому порядках.

Якщо подружжя не має спільних дітей до 18 років, а також обидві сторони згодні на розлучення, то розірвати шлюб ви можете, подавши заяву до органів державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання одного з подружжя або за місцем проживання, де мешкають обидва.

Розлучення, фото: gmk
Розлучення, фото: gmk

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Якщо хтось з пари не може подати цю заяву особисто і не може бути присутнім при розгляді цієї заяви органами реєстрації, то достатньо буде оформити нотаріально заяву, в якій вказати відповідні причини.

"Для цього вам потрібно попросити дружину або чоловіка приїхати в найближчий населений пункт до лінії розмежування, оформити нотаріально таку заяву, після чого дуже швидко людина зможе повернутися до місця свого проживання. Заява про розірвання шлюбу розглядається органами реєстрації протягом місяця", — стверджують у Мін'юсті.

Якщо ж подружжя має неповнолітніх дітей, то розірвати шлюб вийде лише в судовому порядку.

До суду необхідно подати такі документи:

  • копію позовної заяви для відповідача;
  • оригінал свідоцтва про шлюб та його копію;
  • 2 копії паспорта та ідентифікаційного коду позивача;
  • 2 копії паспорта та ідентифікаційного коду відповідача (за наявності);
  • оригінал квитанції про сплату судового збору (так як у таких справах здійснюється судовий збір);
  • своє рішення про прізвища (якщо є бажання відновити своє дошлюбне прізвище, необхідно також вказати це в позовній заяві);
  • договір, який буде визначати місце проживання дитини з одним з подружжя і розподіляти обов'язки батьків щодо забезпечення й утримання неповнолітньої дитини.

Розлучення, фото pxhere
Розлучення, фото pxhere

"Якщо ваш чоловік протягом року відсутній за місцем проживання або ви не знаєте його місця проживання, не можете з ним зв'язатися – ДРАЦС може розглянути вашу заяву про розірвання шлюбу саме за таким пунктом. Але важливо сказати, що така підстава повинна бути підтверджена судовим рішенням, і саме в судовому порядку потрібно встановити цей факт. Людину можуть визнати безвісно відсутньою за спрощеною процедурою. Для цього подається позовна заява до суду, і суд розглядає це в окремому провадженні і виносить відповідне рішення", — запевняють у Мін'юсті.

Раніше повідомляли, українка розкрила секрет залізних нервів молодих мам і взяла страх за горлянку: "Шлях від узд до школи...".

Знай.uа писав, пенсіонери на карантині можуть отримати допомогу від держави.